shutterstock 2139268643

Premier Mark Rutte biedt namens het Kabinet wéér excuses aan: "Er is inderdaad spraken van een ereschuld, daar kunnen we niet omheen."

Binnenlandapr 25 2023, 20:30
In een persconferentie eerder vandaag heeft zowel Premier Mark Rutte als Staatssecretaris Vijlbrief, namens het kabinet excuses aan de Groningers aangeboden. Het kabinet erkent dat het enorme fouten heeft gemaakt en dat de ereschuld moet worden ingelost. Daarnaast komt het kabinet met een maatregelenpakket van zo’n 22 miljard euro.
“Het enquête rapport is indringend.” Begint Rutte. “Er is inderdaad spraken van een ereschuld, daar kunnen we niet omheen. Die schuld moet worden ingelost.” Rutte zegt dat het anders, en beter moet. “Met alleen de mededeling dat we de conclusies en aanbevelingen omarmen is niemand hier geholpen. Wat nodig is zijn concrete acties en verbeteringen in de huidige manier van werken. Daarover hebben we de afgelopen weken intensief gesproken. Omdat we als kabinet heel goed beseffen dat dit de laatste kans is om het goed te doen voor de inwoners van het gaswinningsgebied. Het komt er nu op aan.” Aldus Rutte.
Zoals wel vaker komt het kabinet na hun falend kabinetsbeleid weer aanzetten met excuses waar niemand mee geholpen is, met Mark Rutte voorop. Rutte en Vijlbrief realiseren dit zich ook en geven aan dat ze vastbesloten zijn om het anders te gaan doen. “Dat betekent een commitment van jaren een aanpak voor een hele generatie. Wat in 60 jaar is misgegaan is niet met één pennenstreek op te lossen.”
De 22 miljard euro gaat worden verdeeld over 30 jaar met als argument dat de uitgaven bedoeld zijn voor een hele generatie. Jaarlijks wordt van die 22 miljard zo’n 250 miljoen euro uitgetrokken om de verduurzaming, leefbaarheid en het economische perspectief van Groningen te verbeteren.
Het bedrag is beduidend minder dan waar de Groningers op hadden gehoopt. Zo eisten Groningse bestuurders minimaal 30 miljard voor het inlossen van de ereschuld. Ook hadden de Groningers gehoopt op nog eens 5 a 10 miljoen voor het herstellen van de ontstane schade.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten