zonnepanelen maassluis wilgenrijk 52317588341

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur waarschuwt: Zonnepaneelinstallaties in Nederland kwetsbaar voor hacks en storingen

Binnenlandmei 30 2023, 14:00
De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) heeft vandaag bekendgemaakt dat zonnepaneelinstallaties in Nederland vatbaar zijn voor hacks en storingen. Volgens de RDI zijn veel omvormers, die de opgewekte elektriciteit van de panelen gebruiken, niet voldoende beveiligd tegen cyberaanvallen. Dit vormt een serieus risico voor zowel de gebruikers als het bredere elektriciteitssysteem.
Omvormers spelen een cruciale rol bij het omzetten van de door zonnepanelen opgewekte energie in bruikbare elektriciteit. Bovendien kunnen ze, wanneer verbonden met het internet, de opbrengst van zonnepanelen naar smartphones en laptops verzenden. Dit opent echter de deur naar potentiële kwetsbaarheden. Uit het onderzoek van de RDI blijkt dat geen van de onderzochte omvormers volledig voldoet aan de vereiste beveiliging, waardoor ze eenvoudig gehackt kunnen worden. Op afstand kunnen ze worden uitgeschakeld of gezamenlijk worden gebruikt voor DDoS-aanvallen. Bovendien kunnen persoonlijke gegevens via de omvormers worden gestolen.
De eenvoudige hackbaarheid van omvormers heeft te maken met meerdere factoren, waarbij fabrikanten nalatigheid tonen op het gebied van software-updates en het aanmoedigen van gebruikers om sterke wachtwoorden in te stellen. De RDI heeft voor het onderzoek willekeurig negen verschillende typen omvormers van acht merken geselecteerd, waarvan vijf storingen bleken te kunnen veroorzaken. De afgelopen jaren heeft de RDI een toenemend aantal meldingen van storingen door zonnepaneelinstallaties ontvangen, met name op frequenties die essentieel zijn voor defensie, radiozendamateurs, DAB+ (radio) en het communicatiesysteem voor hulpdiensten (C2000).
De gevolgen van deze storingen kunnen aanzienlijk zijn, zelfs voor sectoren zoals lucht- en scheepvaart. De RDI vermoedt dat het werkelijke aantal storingen groter is dan de meldingen suggereren, omdat de gemiddelde burger beperkte kennis heeft van het radiospectrum en de storingen niet meteen aan zonnepanelen koppelt. De RDI dringt er bij fabrikanten op aan om onmiddellijk maatregelen te nemen om te voorkomen dat ze storing veroorzakende producten verhandelen, aangezien dit wettelijk verplicht is.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten