shutterstock 113948110

Schokkend! Hulplijn Taboer: ''In Nederland stapt gemiddeld elke 12 dagen een boer uit het leven''

Binnenlandmei 25 2023, 20:00
Het is een hartverscheurende realiteit: gemiddeld elke twaalf dagen maakt een boer een einde aan zijn leven schrijft Wierd Duk vandaag in een onthullende reportage in de Telegraaf. Een onvoorstelbaar trieste statistiek die ons met afschuw vervult. Wat nog schrijnender is, is dat de omgeving vaak beweert: "We zagen het totaal niet aankomen." Dit onzichtbare leed mag niet langer genegeerd worden. De hulplijn Taboer, die in maart haar deuren opende, biedt een luisterend oor aan boeren, tuinders, hun naasten en betrokkenen uit de agrarische sector. Het is een initiatief van LTO Noord en Stichting Zorg om Boer en Tuinder, dat dringend nodig is.
Esther Reinders, woordvoerder van Taboer, benadrukt de immense impact van de onduidelijkheid over de toekomst op boeren. Ze merkt op dat veel boeren en tuinders het ontzettend zwaar hebben, maar vaak niet praten over hun geestelijke nood. Dit innerlijke lijden is een sluipende demon die langzaam hun levensvreugde wegvreet. De voortdurende onzekerheid over hun bestaan, het hoofd bieden aan financiële druk en de uitdagingen van de moderne landbouwsector zijn lasten die ze moedig dragen. Maar ook helden hebben hun breekpunt.
Bij Taboer worden 'erfbetreders' zoals dierenartsen, voerleveranciers, accountants en bedrijfsadviseurs opgeleid om signalen van psychisch lijden te herkennen. Zij spelen een cruciale rol bij het doorbreken van het taboe en het aangaan van openhartige gesprekken over zelfmoordgedachten. Door deze betrokken professionals te trainen, wordt er een waardevol netwerk van steun en zorg gecreëerd, dat hopelijk levens kan redden.
De agrarische sector is een essentiële pijler van onze samenleving, en het is hoog tijd dat we erkennen dat boeren en tuinders niet alleen vechten tegen de uitdagingen op het land, maar ook tegen de demonen in hun hoofd veroorzaakt door een boeren hatende overheid. We moeten ons bewust worden van hun psychisch welzijn en ervoor zorgen dat er adequate ondersteuning beschikbaar is.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Als je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de hulp- en preventielijn Zelfmoord. Zij bieden professionele steun en begeleiding. Neem dan contact op met de hulp- en preventielijn Zelfmoord. Tel: 0800-0113 of 113 of www.113.nl.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten