shutterstock 1907422672

Niks aan de hand hoor! Stakingsbereidheid neemt toe: 40% werkenden wil werk neerleggen

Binnenlandapr 24 2023, 18:00
Uit een onderzoek van vakbond CNV blijkt dat meer dan de helft van de werknemers in Nederland het goed vindt dat er meer gestaakt wordt. Maar liefst 40% van de werkenden is bereid om zelf het werk langere tijd neer te leggen. De belangrijkste reden voor deze stakingsbereidheid is dat veel mensen financieel klem zitten door de duurdere boodschappen en de hoge energierekening. Bijna 1,5 miljoen werkenden redden het eind van de maand niet, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin in de Telegraaf. Volgens Rutte is er natuurlijk niks aan de hand in dit gave land. 
Het afdwingen van een hoger loon is voor 70% van de ondervraagden een reden om te staken. Ook het afdwingen van een betere ouderenregeling en het verlagen van de werkdruk worden genoemd als argumenten. Met name in de vervoerssector, de voedingssector en de industrie blijken mensen bereid om het werk neer te leggen.
Volgens Fortuin draaien veel bedrijven fantastisch, terwijl veel werkenden moeilijk rond kunnen komen. De kloof tussen het salaris van de top en de werkvloer wordt door de helft van de geïnterviewden te groot gevonden. Bij een op de zes werkenden verdient de topman of topvrouw meer dan een half miljoen per jaar, bij een op de drie is dit meer dan twee ton.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Het onderzoek van CNV is gebaseerd op een enquête onder 2500 leden van de vakbond. Fortuin stelt dat mensen zien dat staken loont, gelet op de hogere salarissen die er voor veel werknemers uitgesleept worden. En natuurlijk zien veel werknemers wekelijks de protesten in Frankrijk en dan denkt men bij zichzelf we zijn echt te braaf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten