shutterstock 287692376

Stikstofregels kunnen eeuwenoude traditie niet doven: Oost-Nederland viert Pasen met honderden paasvuren!

Binnenlandmrt 31 , 15:30
Ondanks dat de linkse kerk en de activisten van onder andere KOZP enkele tradities al de nek hebben omgedraaid, gaan gelukkig de paasvuren dit weekend gewoon door. De laatste jaren twijfelden veel bouwers of ze hun brandstapel wel weer zouden opbouwen door de totaal gestoorde stikstofregels, maar vandaag worden er vooral in Gelderland en Overijssel weer honderden paasvuren aangestoken. Hulde!
Grote paasvuren moesten – natuurlijk - wel berekenen of ze de omgeving niet te veel belasten met stikstof (zucht). In Overijssel heeft de provincie die kosten betaald, omdat de traditie daar hoog in het vaandel staat. Ook in Gelderland wordt het cultureel erfgoed van de paasvuren gekoesterd. "Paasvuren hebben een lange traditie en bevorderen saamhorigheid", aldus de provincie. In Gelderland zullen vooral op eerste paasdag veertig grote paasvuren branden, samen met vele tientallen kleinere.
Het ontsteken van paasvuren is een eeuwenoude traditie die mogelijk teruggaat tot de tijd van de Germanen. Later plaatste men op sommige plekken een pop bovenop de brandstapel, die Judas symboliseert, die Jezus vlak voor Pasen verraden zou hebben. De paasvuren in Espelo en Denekamp (Overijssel) staan zelfs op de inventarislijst van het Immaterieel Erfgoed Nederland. Afblijven dus!
(Artikel gaat verder onder deze oproep) DDS en EerlijkEten zijn een ontzettend belangrijke PETITIE begonnen. Waarom? Om ervoor te zorgen dat producenten duidelijk moeten maken op etiketten dat er INSECTEN in hun voedselproducten zitten als dat het geval is. Want momenteel is dat NIET zo. Walgelijk! Je kunt dus per ongeluk meelwormen en andere viezigheden naar binnen werken. Teken onze petitie voor Betrouwbaar Voedsel.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt wel dat de luchtkwaliteit in de omgeving slechter kan worden. Mensen kunnen last krijgen van ademhalingsproblemen en kortademigheid. Ook wordt er vandaag een oosterwind verwacht, waardoor de rook van de paasvuren naar andere delen van het land kan waaien. Zelfs tot in Rotterdam kan er schijnbaar overlast zijn. Op maandag zal de luchtkwaliteit iets beter zijn, omdat de wind dan uit het zuidwesten komt en de rook richting Duitsland zal waaien. Hilarisch wel, want de ‘normale’ stikstofuitstoot houdt natuurlijk op bij de grens.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten