shutterstock 2277041157

Knettergek! Eric van der Burg verruimt asielbeleid voor Eritreeërs terwijl opvangcentra overvol zitten

Politiekmrt 31 , 17:30
Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg lijkt behoorlijk van het padje te zijn. Het asielbeleid rondom Eritreeërs, u weet wel, die lieden die eerder dit jaar ook Den Haag kort en klein hebben geslagen, wordt verder verruimd, net wanneer diezelfde van der Burg moord en brand schreeuwt dat er een tekort van 10.000 opvangplekken zijn!
Eritreeërs met een militaire dienstplicht konden al langer asiel aanvragen, maar nu krijgen ook Eritreeërs die zijn opgeroepen voor een zogeheten civiele dienstplicht, dus buiten het leger, deze verruiming. Deze mensen lopen volgens de bewindsman risico op "mishandeling, seksueel- en gendergerelateerd geweld, dwangarbeid en andere soorten van misbruik".
Ja, hartstikke leuk natuurlijk, dat Nederland weer heel de wereld gaat redden, maar de Eritreeërs staan er nou niet bepaald lekker op in Nederland. Integratie bijvoorbeeld gaat ook niet heel erg soepel bij deze groep mensen en zij blijven toch vaak hangen in hun eigen bubbel. Lekker joh, zo'n verdeelde samenleving.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) DDS en EerlijkEten zijn een ontzettend belangrijke PETITIE begonnen. Waarom? Om ervoor te zorgen dat producenten duidelijk moeten maken op etiketten dat er INSECTEN in hun voedselproducten zitten als dat het geval is. Want momenteel is dat NIET zo. Walgelijk! Je kunt dus per ongeluk meelwormen en andere viezigheden naar binnen werken. Teken onze petitie voor Betrouwbaar Voedsel.
Maar hé, Van der Burg nuanceert het hele plan, want Eritreeërs met een civiele dienstplicht hebben niet automatisch recht op asiel. Als zij aantoonbaar geen risico lopen op "ernstige schade", dan kan hun aanvraag worden afgewezen.
Maar in de praktijk zal dit vanwege allerlei procedures en het waarschijnlijk lastig is te controleren in hoeverre er gevaar is voor deze groep mensen, er wel weer op uitdraaien dat ze allemaal mogen blijven – net wanneer diezelfde Van der Burg nog van de daken schreeuwde dat we 10.000 asielplekken te kort komen. Dit is toch op geen enkele manier meer uit te leggen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten