shutterstock 254055688

Strijdvaardige homo´s op dag van 75-jarig bestaan subsidieclub COC: "Wij zijn geen unicorn glitternichten!"

Binnenlanddec 08 2021, 00:00
Het COC, de zelf toegeëigende belangenvereniging voor de LHBTI-gemeenschap, viert haar hem het 75-jarig bestaan. Allerminst reden voor een feestje. Nog nooit eerder nam het anti-homogeweld in Nederland zo´n enorme toevlucht als onder de recentelijke ´veilige vleugels´ van het COC.
Hiep, hiep gay-hoera! De gesubsidieerde ´homobelangenclub´ het COC bestaat 75 jaar. Reden voor een uitbundig leerfeestje.
Zou je denken. Niet als het aan de Stichting De Roze Leeuw (SDRL) en meerdere kritische politici ligt.
SDRL-voorman Lennard van Mil is niet te spreken over het schaamteloze jubileum van het COC. Het COC -opgericht op 7 december 1946- begon ooit als activistische club om de belangen van LHBTI´ers te vertegenwoordigen. Anno 2021 is het voornamelijk een clubje dat leunt op staatssteun vanuit de gemeente, provincie en overheid. Als je het goed bekijkt, dan is dat eigenlijk weinig reden tot vreugde.
Lennard van Mil, oprichter van het tegengeluid van het COC verwoord het als volgt:

"Wij accepteren iedereen. Hoe je jezelf identificeert maakt ons niets uit. Wij zijn ´holebi´s´ en hebben verder niets met die hele alfabetsoep te maken. Onze vlag is dan ook gewoon de Nederlandse vlag. Die vertegenwoordigt ons.¨

Kritiek vanuit de politiek
Van Mil is niet de enige persoon met scherpe kritiek op het COC. Ook vanuit de politiek wordt er kritisch gereageerd op het Monopoly-spel van de belangenorganisatie.
PVV-Kamerlid Harm Beertema -die zich al jarenlang inzet voor LHBTI-rechten- citeert: "Wij maken niet van onze seksualiteit onze identiteit." Daar aan toevoegende: "Klopt, waarom zou je zo beperkt willen leven? Daarom kiezen holebi´s voor het nuchtere, weerbare geluid van De Roze Leeuw."
Ook het Haagse (en openlijk homoseksuele) raadslid Ralf Sluijs is het met Beertema eens:

"Witheet word ik als ik zie dat de emancipatiegolf die de regenbooggemeenschap in decennia doorgemaakt heeft ongedaan wordt gemaakt door tuig van de richel. Tuig in onze samenleving wat agressief wordt als twee mannen hand in hand lopen. [...] Waar Amsterdam in de jaren ´90 de hoofdstad van de wereld was, is die status vandaag de dag ver te zoeken."

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten