rotterdam g1260124aa 1280

Twee mannen opgepakt voor racistische projecties op Erasmusbrug tijdens jaarwisseling

Binnenlandfeb 24 2023, 15:00
De politie heeft op vrijdagochtend twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het projecteren van discriminerende en racistische leuzen op de Erasmusbrug tijdens de jaarwisseling. De mannen zouden ook achter soortgelijke projecties in Eindhoven en Alkmaar hebben gezeten.
De mannen zijn een 34-jarige man uit Landgraaf en een 24-jarige man uit Zwijndrecht. Volgens de politie zou de man uit Landgraaf ook betrokken zijn geweest bij een soortgelijke projectie in Eindhoven eerder deze week. De man uit Zwijndrecht zou achter eenzelfde soort project in Alkmaar in januari hebben gezeten.
Op de Erasmusbrug projecteerden de mannen onder meer 'White Lives Matter' en 'Vrolijk Blank 2023'. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven dat de teksten discriminerend zijn. Eerder had de Nederlandse tak van de extreemrechtse beweging White Lives Matter (WLM) laten weten achter de actie te zitten. Volgens de WLM was de actie in samenwerking met Duitse aanhangers van dezelfde beweging uitgevoerd.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De politie heeft beide mannen inmiddels verhoord en de zaak wordt verder onderzocht. Het is nog niet duidelijk welke straffen de mannen zullen krijgen voor hun acties. Veel mensen blijven het hypocriet vinden dat je ''Black Lives Matter'' wel mag scanderen en projecteren in de openbare ruimte. We moeten allemaal blind accepteren dat alleen zwarte levens ertoe doen, dat alle blanken racistisch tot en met zijn, en dat de traditionele geliefde figuur Zwarte Piet een ranzig product van het koloniale racisme is. Dit gaat er bij veel mensen niet in. Deze vorm van oikofobie trekken veel mensen erg slecht. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten