[Video] De Nieuwe Wereld: Modellen dreigen land onbestuurbaar te maken

Binnenlandmrt 24 2023, 15:30
In een nieuwe aflevering van het YouTube programma 'De Nieuwe Wereld' gaat Ad Verbrugge in gesprek met Meester en Jacobs over hun nieuwe boek "Een model is een mening in een wiskundige vergelijking". Ze stellen dat modellen per definitie een vereenvoudiging van de werkelijkheid zijn en niet de werkelijkheid zelf. Dit elementaire inzicht lijkt echter verloren te zijn geraakt, met grote gevolgen voor de maatschappij. Onkritisch vertrouwen in modellen ligt volgens hen ten grondslag aan een reeks van problemen, waaronder het stikstof- en het coronadossier.
Meester heeft in meerdere geruchtmakende rechtszaken opgetreden als getuige-deskundige, waaronder in de zaak Lucia de B. en de zaak Nicky Verstappen. In zijn boeken relativeert hij vaak de pretenties van de wetenschap, zoals in 'Arrogant: waarom wetenschappers vaak minder weten dan ze denken' (2014) en 'Wetenschap als nieuwe religie: Hoe Corona de spirituele schaarste in onze samenleving blootlegde' (2022).
Het boek van Meester en Jacobs is een oproep tot meer kritisch denken over modellen en cijfers bij politici en bestuurders. "Modellen zijn het begin van een gesprek, niet het einde", aldus Meester en Jacobs. Ze waarschuwen voor een The Matrix-achtige toestand waarin de maatschappij beheerst wordt door data en modellen, en roepen op tot meer wijsheid in een tijdperk van verwetenschappelijking.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De aflevering van 'De Nieuwe Wereld' waarin Verbrugge in gesprek gaat met Meester en Jacobs is aangeraden door Pepijn van Houwelingen van FVD. "Modellen dreigen land onbestuurbaar te maken. Inderdaad, modellen zijn vaak niet meer dan meningen verpakt in cijfers. Politici lopen helaas gedachteloos en zonder zelf verantwoording te nemen dit soort modellen achterna. Kijk naar dit boeiende gesprek!", aldus Van Houwelingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten