shutterstock 1929816080

Cruiseschip "Silja Europa" vol met Asielzoekers blijft nog minstens 6 maanden liggen in Velsen-Noord

Binnenlandmrt 24 2023, 14:30
Het lijkt erop dat de situatie rond de opvang van asielzoekers op de Silja Europa in Velsen-Noord een politiek steekspel is geworden. Het schip, dat oorspronkelijk tot 1 maart in de gemeente zou blijven, blijft nu minstens nog zes weken liggen. Vanaf 23 april mogen er nog maar 220 mensen aan boord zijn, in plaats van de duizend van nu.
Het plan om ruim 200 asielzoekers met binding met de regio te blijven opvangen in de gemeente, maar dan op een kleiner riviercruiseschip, moet zo snel mogelijk worden uitgevoerd. De mogelijke locaties in IJmuiden of Velsen-Noord of in het Zijkanaal C moeten daarvoor alleen nog in orde worden gemaakt om opvang voor asielzoekers te kunnen realiseren.
Ondertussen lijkt er volgens raadslid Leo Aardenburg van LGV sprake te zijn van een politiek spel. Hij voelt zich besodemieterd en vindt dat het schip niet in Velsen-Noord of IJmuiden mag blijven liggen omdat de locatie al aangemerkt staan als kwetsbaar. Daarmee is ook maar weer duidelijk geworden dat lokale politici helemaal niet zitten te wachten op de dwang rond het opvangen van asielzoekers vanuit Den Haag en maken zich dan ook terecht zorgen over de opgedrongen puinhoop van het kabinet.
Het lijkt er op dat er vooralsnog geen oplossing in zicht is rondom de situatie met het cruiseschip. De honderden mensen die momenteel volop genieten van alle luxe moeten op termijn toch echt naar een reguliere opvanglocatie elders in Nederland. Dat zal wel even wennen zijn, en zal mogelijk ook met het nodige verzet gepaard gaan. Met de grote instroom van statushouders is het ook maar de vraag of het schip überhaupt dit jaar nog wel gebruikt gaat worden waar het eigenlijk voor bedoeld is.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten