flag gacc293e04 1920

Rutgers verzoekt video in het kader van 'De week van de Lentekriebels' te verwijderen die ze nota bene zélf hebben geproduceerd(!)

Politiekmrt 24 2023, 16:30
De Week van de Lentekriebels, een terugkerend project van Rutgers en de GGD's om seksuele voorlichting te geven aan basisschoolleerlingen, heeft dit jaar op sociale media voor veel ophef gezorgd. Door “uit context gehaald lesmateriaal” en “valse berichtgeving” zijn ouders ongerust geworden en hebben werknemers van Rutgers online bedreigingen ontvangen. Het expertisecentrum heeft veiligheidsmaatregelen genomen en de politie houdt de situatie in de gaten.
Programmamanager Seksuele Vorming Luc Lauwers van Rutgers geeft aan dat het expertisecentrum elk jaar wel vragen krijgt van een paar ouders, maar dat er dit jaar online veel discussie is. Volgens Lauwers is er veel nepnieuws en desinformatie te vinden op social media waardoor ouders zich zorgen maken. Hij wijst er echter op dat de desinformatie niet afkomstig is van Rutgers en dat het lesmateriaal van Rutgers volledig achter de Week van de Lentekriebels staat. Het doel van de week is om bij te dragen aan een gezonde en veilige ontwikkeling van kinderen. Maar is dat wel echt zo? De beschuldigingen en meldingen die onder andere FVD-leider Thierry Baudet heeft gedeeld liegen er niet om.
De online bedreigingen maken Rutgers eerder strijdbaarder dan dat het expertisecentrum gas terug gaat nemen. Rutgers en de GGD's evalueren de projectweek elk jaar en zullen de ophef van dit jaar daarbij meenemen om scholen nog beter te kunnen ondersteunen om ouders bij de lessen te betrekken. Het expertisecentrum gaat ook kijken hoe het zich in de toekomst beter kan wapenen tegen nepnieuws.
Maar hoe nep is dat "nepnieuws" nou eigenlijk? Rutgers heeft gereageerd op Twitter met de vraag of een video van een ouder en een kind die praten over de piemel van het kind verwijderd kan worden in verband met de privacy. Stichting de Roze Leeuw uit terecht kritiek op de vraag van Rutgers en geeft aan dat zij zélf de video hebben geproduceerd en dat de ouders van te voren wisten dat zij te zien zouden zijn in de video.

Nu zullen wij die video niet ook nog delen, omdat het al erg genoeg is voor deze kinderen. Maar dit is wel apart. Jullie hebben deze video zélf gemaakt en de ouders hebben daar zélf, om wat voor reden dan ook, aan meegewerkt. Zonder alle ophef zou deze video nog online staan.🤦🏻

Rutgers
Rutgers
@RutgersNL

Wij verzoeken je dringend om deze video te verwijderen. De ouders, die in de video in gesprek zijn met hun kind, geven hier geen toestemming voor. Het is belangrijk om deze kinderen in bescherming te nemen.

372
Reply
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten