Volgend jaar rekening drinkwater fors hoger

Volgend jaar rekening drinkwater fors hoger

Alles wordt duurder door inflatie. Dus het drinkwater kan niet achter blijven. Natuurlijk speelt klimaatverandering ook een rol of beter gezegd gebrekkig aan watermanagement.

De nieuwsberichten dat alles door inflatie duurder wordt zal bij jullie onderhand wel de neusgaten uitkomen. Ook Vitens komt met de slechte mededeling dat het drinkwater volgend jaar sowieso 10 procent duurder zal worden door de hoge inflatie. Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. De stijging kan groter uitpakken, ‘op termijn’ kan het zelfs uitkomen op 20 à 25 procent. Doordat de waterbedrijven duurzame investeringen deels moeten doorberekenen aan klanten.

Jelle Hannema, de directievoorzitter van Vitens zei vandaag op Radio 1 over de waterrekening: ,,De rekening zal omhoog gaan. We moeten gewoon investeren vanwege de klimaatverandering. We maken onze sommen voor volgend jaar, en dan hebben we het alleen nog maar over de inflatie, en dan hoor ik bij Vitens en bij onze collega’s dat je in de orde van grootte van 10 procent moet denken.”

De prijsverhogingen zijn noodzakelijk om de duurzame investeringen te kunnen bekostigen. Onder de duurzame investeringen zullen ook de investeringen voor beter watermanagement vallen. Men is dit jaar geschrokken van de lange periode van droogte en daar willen ze in de toekomst beter op ingespeeld zijn. ,,De waterbedrijven bestuderen gezamenlijk via koepel Vewin wat de opties zijn, waarbij een verhoging van het tarief ook op tafel ligt. Verder moet u denken aan maatregelen zoals besparen en watervriendelijk inrichten”, aldus de zegsman. Hij geeft daarnaast aan dat de waterbedrijven slechts beperkt de prijs van drinkwater kunnen verhogen en dat toestemming van de aandeelhouders is vereist (provincies en gemeenten).

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties