shutterstock 2063955041

De Taiwan crisis ontregelt de wereldeconomie

Buitenlandaug 08 2022, 13:23
Het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan lijkt nu ook de wereldeconomie te raken. Door militaire oefeningen van China in de Straat van Taiwan moet de wereldhandel opnieuw rekening houden met verstoringen. De scheepvaart houdt zijn adem in.
Logistieke bedrijven kijken bezorgd naar de Straat van Taiwan, een belangrijke vaarverbinding voor containerschepen. Ook waarschuwt het Amerikaanse techbedrijf Apple dat de Chinese douane scherper zal controleren op producten uit Taiwan. Je voelt dat er een nieuwe crisis zit aan te komen: de elektronica crisis. Veel elektronica wordt namelijk in Taiwan geproduceerd. Als China de Straat van Taiwan blokkeert dan ontstaat er elektronica schaarse. Het Vrije Westen is zo stom geweest om alle productie naar Oost-Europa of het verre Oosten te verhuizen. Lekker goedkoop men heeft hier totaal geen rekening gehouden met geopolitieke spanningen.
Als de situatie tussen Taiwan en China verergert, kan ook het transport van goederen voor de wereldmarkt in gevaar komen. ‘Langdurige of regelmatige oefeningen in de Straat van Taiwan kunnen aanzienlijke verstoringen veroorzaken in de handel van Taiwan met de rest van de wereld en in de wereldwijde toeleveringsketens’, schrijft analist Homin Lee van de Zwitserse bank Lombard Odier.
De waterweg tussen Taiwan en China is een van de drukste vaarroutes ter wereld. Vrachtschepen uit China, Japan, Zuid-Korea en Taiwan passeren de Straat van Taiwan om goederen vanuit Aziatische fabrieken naar Europese en Amerikaanse markten te brengen. De helft van de wereldwijde containervaart gaat door deze 180 kilometer brede zeestraat, berekende persbureau Bloomberg. Van de 10 procent grootste containerschepen vaart zelfs 88 procent door de zeestraat. Vanwege de militaire oefeningen die China sinds donderdag uitvoert, hebben schepen delen van de vaarroute vermeden, ook op advies van de Taiwanese zee- en havenautoriteit. Maandag zei China dat het de militaire oefeningen voortzet.
Als China straks besluit om de Straat van Taiwan te blokkeren dan kan het westen zich opmaken voor een nieuwe schaarste van producten. Dit zeker niet ondenkbaar.
.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten