De Taiwan crisis ontregelt de wereldeconomie

De Taiwan crisis ontregelt de wereldeconomie

Het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan lijkt nu ook de wereldeconomie te raken. Door militaire oefeningen van China in de Straat van Taiwan moet de wereldhandel opnieuw rekening houden met verstoringen. De scheepvaart houdt zijn adem in.

Logistieke bedrijven kijken bezorgd naar de Straat van Taiwan, een belangrijke vaarverbinding voor containerschepen. Ook waarschuwt het Amerikaanse techbedrijf Apple dat de Chinese douane scherper zal controleren op producten uit Taiwan. Je voelt dat er een nieuwe crisis zit aan te komen: de elektronica crisis. Veel elektronica wordt namelijk in Taiwan geproduceerd. Als China de Straat van Taiwan blokkeert dan ontstaat er elektronica schaarse. Het Vrije Westen is zo stom geweest om alle productie naar Oost-Europa of het verre Oosten te verhuizen. Lekker goedkoop men heeft hier totaal geen rekening gehouden met geopolitieke spanningen.

Als de situatie tussen Taiwan en China verergert, kan ook het transport van goederen voor de wereldmarkt in gevaar komen. ‘Langdurige of regelmatige oefeningen in de Straat van Taiwan kunnen aanzienlijke verstoringen veroorzaken in de handel van Taiwan met de rest van de wereld en in de wereldwijde toeleveringsketens’, schrijft analist Homin Lee van de Zwitserse bank Lombard Odier.

De waterweg tussen Taiwan en China is een van de drukste vaarroutes ter wereld. Vrachtschepen uit China, Japan, Zuid-Korea en Taiwan passeren de Straat van Taiwan om goederen vanuit Aziatische fabrieken naar Europese en Amerikaanse markten te brengen. De helft van de wereldwijde containervaart gaat door deze 180 kilometer brede zeestraat, berekende persbureau Bloomberg. Van de 10 procent grootste containerschepen vaart zelfs 88 procent door de zeestraat. Vanwege de militaire oefeningen die China sinds donderdag uitvoert, hebben schepen delen van de vaarroute vermeden, ook op advies van de Taiwanese zee- en havenautoriteit. Maandag zei China dat het de militaire oefeningen voortzet.

Als China straks besluit om de Straat van Taiwan te blokkeren dan kan het westen zich opmaken voor een nieuwe schaarste van producten. Dit zeker niet ondenkbaar.

.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties