ernstkuipers

Iedereen heeft kritiek op VWS haastklus: de nieuwe, permanente totalitaire ‘coronawet’

Politiekaug 08 2022, 12:15
Alles wat dit kabinet doet eindigt in een crisis, ellende of een ramp. Het is geen koning Midas waar alles wat hij aanraakt in goud verandert. Burgemeesters, gezondheidsdiensten en wetskenners hebben nu al forse kritiek op de nieuwe, permanente ‘coronawet’. Dit belooft nog wat voor het najaar. 
De oppositie slijpt nu al de messen nu ze weten dat burgemeesters, gezondheidsdiensten en wetskenners forse kritiek hebben op de nieuwe, permanente ‘coronawet. Deze totalitaire ‘coronawet’ wordt onderdeel van de Wet publieke gezondheid (Wpg). Deze nieuwe wetgeving maakt grote inbreuk in het dagelijks leven van de Nederlander. Het geeft de regering permanent de bevoegdheden tot het nemen van maatregelen die grondrechten kunnen beperken bij een oplevende epidemie. Denk hierbij aan verplicht afstand houden, sluiting van publieke plekken, een test- of quarantaineplicht en het verplicht dragen van een mondkapje.
De bestuursorganen ergeren zich eraan dat zij niet betrokken zijn bij het opstellen van het ontwerpwetsvoorstel. De burgemeesters erkennen dat Covid een tijdelijk probleem is. Zij vinden het daarom ongepast dat het wordt opgelost met een ingrijpende wetswijziging. “Dit belangrijke wetsvoorstel is een haastklus geworden. Het bevatte allerlei slordigheden en is vlak voor de zomervakantie nog even ter consultatie opgestuurd. Wij vinden: als je het doet, doe het dan goed,” zegt bestuurlijk adviseur Joost Keemink-Haane van het Genootschap Van Burgemeesters tegen Trouw. De landelijke gezondheidsdiensten GGD en GHOR kunnen zich gedeeltelijk vinden in deze kritiek van de bestuurders. Zij stellen dat in de wet niet duidelijk is wat de regels zijn voor quarantaine en isolatie. De regering wil die begrippen niet verhelderen, laat zij weten. Dat komt later.
Dit kabinet blinkt uit in vaagheden. De rechtse oppositie lijkt hier niet op te willen wachten en komt nu al tegen deze totalitaire coronawet in het geweer. Voor BVNL is het duidelijk. ''We moeten ons allemaal blijven verzetten tegen de komst van deze absurde permanente coronawet. De obsessie van o.a. VWS minister Ernst Kuipers met vaccinaties en gedwongen isolatie is weerzinwekkend en gevaarlijk", stelt BVNL.
FVD wacht ook niet af op de definitieve wettekst van de coronawet. FVD neemt stelling; ''Het kabinet wil de rampzalige “coronamaatregelen” van de afgelopen twee jaar PERMANENT in de wet verankeren. Zo sorteren ze voor op nieuwe lockdowns, QR-tirannie en andere totalitaire “maatregelen”. Onacceptabel.'' Daarom roept FVD iedereen op hier hun petitie te tekenen.
We moeten niet Duitsland achterna gaan waar in een wet is vastgelegd dat van 1 oktober tot en met 7 april elk jaar verplicht is men afstand te houden, publieke plekken kunnen worden gesloten, een test- of quarantaineplicht is en het verplicht is om mondkapjes te dragen. Mocht deze coronawet onverhoopt toch worden aangenomen dan is dit een ingrediënt om samen met de andere crisissen uit te groeien tot de ''perfect storm''. Als dit gebeurt dan belooft het een heet najaar te worden. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten