In onze consumptiemaatschappij is gemak heilig. Zó heilig, dat we er letterlijk vuur mee stoken. Letterlijk. Uit nieuwe cijfers blijkt dat Nederlanders op grote schaal elektronische apparaten, batterijen en vooral vapes – de elektronische sigaret – achteloos in het huisafval gooien. Met als gevolg: wekelijks brand in vuilniswagens en afvalinstallaties.
De cijfers liegen er niet om. Maar liefst 10 miljoen vapes verdwenen in 2024 in de prullenbak. Dat zijn er 28.000 per dag. En dat is niet zomaar een onschuldig plastic dingetje. Het zijn brandgevaarlijke mengsels van lithiumbatterijen en giftige stoffen. Volgens Stichting OPEN is het een "tikkende tijdbom" – en dat is geen overdreven metafoor.
Brandgevaar en grondstoffenverspilling
Afvalbedrijven trekken aan de noodrem. “We hebben het hier over meerdere branden per week,” stelt de NVRD, de brancheorganisatie voor afvalverwerking. Vuilniswagens gaan letterlijk in vlammen op wanneer een batterij beschadigd raakt en spontaan ontbrandt. Ook sorteerinstallaties en recyclefabrieken lopen groot risico.
✅ 👉 Uw bezit, uw toekomst! De staat wil steeds meer belasting heffen op uw spaargeld en eigendom – en u blijft met de schade zitten. ✍️ Teken vandaag nog deze petitie en verdedig uw privé-eigendom tegen de greep van Timmermans en co! Wat nog schrijnender is: de vernietiging van waardevolle grondstoffen. In batterijen en vapes zitten schaarse metalen als lithium, koper en kobalt. Deze grondstoffen zijn cruciaal voor bijvoorbeeld elektrische auto’s en zonnepanelen. En toch verdwijnen ze – 74 miljoen apparaten in totaal – rechtstreeks in het verbrandingsoventje. Onbegrijpelijk én onverantwoord.
Illegale troep en statiegeld-impasse
Eén van de grootste problemen? Veel vapes zijn illegaal geïmporteerd. Daardoor is het opzetten van een statiegeldsysteem lastig. De suggestie is simpel: wie betaalt voor een product, levert het sneller in. Maar zolang er een parallelle markt bestaat – denk ook aan lachgascilinders – is iedere regeling een wassen neus.
De overheid hikt ondertussen aan tegen de chaos. De roep om regulering is luid, maar de daadkracht ontbreekt. En ondertussen riskeren vuilnismannen, sorteerinstallaties én onze circulaire economie schade. Volgens voorzitter Steven van Eijck van Stichting OPEN is het duidelijk: “Iedere batterij in het
afval is een gemiste kans.”
Zélf verantwoordelijkheid nemen
De campagne Doe Maar Apart moet het tij keren. En ja, daar zit ook onze eigen verantwoordelijkheid. Die oude tandenborstel met ingebouwde batterij? Niet in de vuilnisbak. Die versleten koptelefoon? Lever ‘m in. Elke keer dat we dat niet doen, verspelen we waardevolle materialen én brengen we anderen in gevaar.
✅ 👉 Uw pensioen, spaargeld en woning zijn géén speelballen voor groene herverdelers. ✍️ Teken vandaag nog deze petitie en laat DNB-president Sleijpen weten dat u uw eigendom niet uit handen geeft!