screen shot 2023 03 28 at 121348

Woonwensen van jongeren genegeerd: een totale sociale demografische ramp dreigt

Binnenlandjun 19, 10:00
Het is een schande dat in een land als Nederland, waar jongeren zouden moeten floreren, zij steeds vaker vastzitten in het ouderlijk huis omdat ze geen koop- of huurwoning kunnen vinden. Dit is niet alleen een probleem voor de individuele jongeren, maar een totale sociale ramp die de hele samenleving raakt. Jongeren kunnen niet aan gezinsvorming beginnen, wat op lange termijn dramatische gevolgen heeft voor de demografie en economie van ons land.
Uit recente cijfers van het Woononderzoek Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat slechts 45 procent van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar die in 2021 uit huis wilden, twee jaar later daadwerkelijk een eigen woning hadden. Dit is een daling ten opzichte van eerdere jaren: tussen 2015 en 2017 slaagde nog 51 procent erin om een woning te vinden. Meer dan de helft van de jongeren woont dus nog thuis, terwijl ze liever zelfstandig zouden wonen.
De droom van een koopwoning is voor veel jongeren ver weg. In 2021 gaf 46 procent van de jongeren die het ouderlijk huis wilden verlaten de voorkeur aan een koopwoning. Maar in 2023 bleek dat de helft van hen toch in een huurwoning terechtkwam. Dit is een groter aantal dan in de periode 2015-2017, toen nog bijna tweederde van de jongeren met een koopvoorkeur daadwerkelijk een koopwoning vond. Van de jongeren die tussen 2021 en 2023 het ouderlijk huis verlieten, woonde uiteindelijk slechts 29 procent in een koophuis.
De situatie wordt nog verergerd door het falende woonbeleid van Hugo de Jonge. Zijn huurwet draagt bij aan de huidige woningcrisis door investeerders te ontmoedigen om hun huizen te verhuren. Hierdoor trekken zij hun huizen terug uit de huurmarkt om ze te verkopen, wat het aanbod van huurwoningen verder verkleint en de prijzen opdrijft. Dit maakt het voor jongeren nog moeilijker om een betaalbare woning te vinden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Dit moet prioriteit nummer één worden op elke politieke agenda. Het is onacceptabel dat een hele generatie wordt achtergesteld en niet de kans krijgt om een zelfstandig leven op te bouwen. De overheid moet onmiddellijk ingrijpen om de woningmarkt te hervormen, investeerders te stimuleren om te blijven verhuren en het aanbod van betaalbare koop- en huurwoningen drastisch te verhogen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten