Biden is KLAAR met Netanyahu: "Die gast is een kl**tz*k"

Buitenlandfeb 12 , 18:00
Achter de schermen heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn buik vol van Benjamin Netanyahu. Want, zegt Biden tegen bondgenoten en medewerkers, de Israëlische premier luistert nergens naar. Daarom refereert hij continu naar de Israëli als "die gast" en zelfs als "die klootzak."
Als er camera's bij hem in de buurt zijn is Biden altijd hartstikke lief en aardig over Netanyahu. De twee zijn bondgenoten tot en met, net zoals Israël en Amerika zelf. Hij stond op 7 oktober, na de aanval van Hamas op Israëlische burgers, volledig achter Netanyahu en gaf hem, toen de twee elkaar ontmoetten, zelfs een grote 'bear hug.'
Zonder camera's is het echter een ander verhaal. Daar maakt Biden heel duidelijk wat hij van Netanyahu denkt. En nee, dat is absoluut niet positief.
"Die gast," noemt Biden Netanyahu voortdurend, aldus Amerikaanse media. Ook zegt hij dat er "geen land te bezeilen is" met de Israëlische premier. De man luistert naar niemand, ook niet naar de Amerikaanse president.
Sterker nog, laat Biden weten achter gesloten deuren, elke keer dat hij Netanyahu tot de orde probeert te roepen reageert die op een totaal onacceptabele manier. Zo wijst Biden er blijkbaar regelmatig op dat er "nog te veel Palestijnen omkomen" bij Israëlische aanvallen. Netanyahu's reactie daarop maakt duidelijk dat die daar lak aan heeft. Of, zoals Biden het verwoordt, die geeft alleen maar "een grote bek."
Biden heeft Netanyahu blijkbaar gezegd Rafah voorlopig niet aan te vallen. Dat mag alleen als het Israëlische leger "een goed doordacht plan" heeft dat niet alleen gericht is op het beschieten van Hamas-leden, maar ook op het beschermen van gewone Palestijnse burgers. Het heeft er alle schijn van dat Netanyahu ook daar lak aan heeft. Dat hij doet wat hij wil, niet wat Biden graag zou willen.
Natuurlijk is dat niet eens zo gek. Want Amerikaanse media laten ondertussen óók weten dat het wangedrag van Netanyahu er op geen enkel moment voor zorgt dat hij zijn onvoorwaardelijke steun voor Israël beperkt. Hij is ervan overtuigd dat hij dat niet kan maken.
"Biden gelooft dat Netanyahu daar publiekelijk op aanvallen een contraproductief effect heeft," wordt gezegd. Maar dat is niet de enige reden dat hij publiekelijk achter Israël blijft staan.
"Ik ben een Zionist," zegt hij namelijk ook tegen zijn bondgenoten. Dit betekent dat hij vindt dat Hamas inderdaad (ten koste van alles) vernietigd moet worden, ook als hij de manier waarop Netanyahu dat doet niet bepaald fijn vindt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten