screen shot 2023 01 19 at 150741

Big Tech toppers vrezen het AI monster: ''De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gaat te snel!''

Buitenlandmrt 29 2023, 10:00
In een open brief hebben enkele bekende ondernemers en wetenschappers gewaarschuwd voor een gevaarlijke race in de wereld van kunstmatige intelligentie bericht de Telegraaf vandaag. Ze stellen dat bedrijven die achter kunstmatige intelligentie staan, een risicovolle race hebben ontketend naar steeds krachtiger digitale breinen die zelfs hun makers niet meer begrijpen, voorspellen of onder controle kunnen houden.
Elon Musk, Steve Wozniak, historicus en schrijver Yuval Harari en tientallen deskundigen op het gebied van kunstmatige intelligentie ondertekenden de brief. Ze roepen de grote tech-bedrijven en de Amerikaanse overheid op om te voorkomen dat machines informatiekanalen overspoelen met propaganda en onwaarheden. Daarnaast willen ze voorkomen dat alle banen worden weggeautomatiseerd en dat niet-menselijke breinen ons uiteindelijk in aantal zullen overtreffen, ons overbodig zullen maken en ons zullen vervangen.
De brief roept op tot een pauze van ten minste zes maanden voordat nieuwe AI-systemen zoals Microsoft's GPT-4 of Google's Bard worden gelanceerd, zodat passend toezicht, regels en veiligheidsprotocollen kunnen worden ingevoerd. Het stelt ook de ontwikkeling voor van een systeem van "watermerken" om informatie te identificeren die afkomstig is van AI-systemen. Dit zou mensen in staat stellen om te weten wanneer ze te maken hebben met door AI gegenereerde inhoud en om de geloofwaardigheid ervan dienovereenkomstig te beoordelen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De ondertekenaars van de brief stellen dat beslissingen over de ontwikkeling en inzet van AI-systemen niet alleen in handen mogen worden gelaten van ongekozen leiders van technologiebedrijven. Ze roepen op tot een transparanter en democratischer besluitvormingsproces, waarin het bredere publiek inspraak heeft in de ontwikkeling en inzet van AI.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten