2199678043 af526505f7 b

De Franse staatsschuld loopt op tot 3000 miljard euro

Buitenlandmrt 29 2023, 11:00
Eind 2022 bedroeg volgens L'Insee de Franse staatsschuld het astronomische bedrag van 2950 miljard euro schrijft Le Monde. De verwachting is dat de overheidsuitgaven zullen blijven groeien om de dure hobby's van de globalisten te financieren. Dit is natuurlijk één van de redenen van Macron om de pensioensleeftijd te verhogen naar 64 jaar.
L'Insee is het Franse nationale instituut voor statistiek en economische studies, wat in het Frans staat voor "Institut national de la statistique et des études économiques". Het is een openbaar orgaan dat verantwoordelijk is voor het verzamelen, analyseren en verspreiden van statistische informatie over de Franse economie, samenleving en demografie. Het verzamelt gegevens over onder meer de economische groei, de werkloosheid, de inflatie, de huishoudelijke consumptie en de handel. Deze gegevens worden gebruikt door overheidsinstellingen, bedrijven en onderzoekers om economische trends te begrijpen en beleid te ontwikkelen. L'Insee is vergelijkbaar met Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland.
De Franse staatsschuld zit dicht bij de spectaculaire drempel van 3.000 miljard euro. Volgens de gegevens van het L'Insee die op dinsdag 28 maart jl. werden gepubliceerd, bleef het eind 2022 beperkt tot 950 miljard euro, of 111,6% van het Franse bruto binnenlands product (bbp), iets lager dan in het derde kwartaal van 2022. Dankzij een voortdurend herstel van de belastinginkomsten, gestimuleerd door de inflatie, is het tekort in 2022 iets beter dan verwacht: 4,7% van het bbp terwijl de Franse regering 5% verwachtte.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De Franse staatsschuld heeft zo kunnen oplopen door verschillende factoren. Frankrijk heeft de afgelopen jaren een lage economische groei doorgemaakt, wat heeft geleid tot een afname van belastinginkomsten en een toename van de uitgaven voor sociale programma's en werkloosheidsuitkeringen. De Franse overheid heeft hoge uitgaven voor onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid. Dit heeft ook bijgedragen aan de toename van de staatschuld. Verder heeft de Franse overheid de afgelopen jaren meer uitgegeven dan dat er aan inkomsten binnenkwam. Dit heeft geleid tot lopende begrotingstekorten die de staatschuld verder hebben verhoogd. De rentes op Franse staatsobligaties zijn laag, maar toch dragen ze bij aan de toename van de staatschuld omdat de Franse overheid leningen moet afbetalen met rente. Dit helpt allemaal niet om de Franse staatsschuld te laten afnemen. Tot slot heeft de coronapandemie de economie van Frankrijk hard getroffen en heeft geleid tot aanzienlijke overheidsuitgaven om bedrijven en burgers te ondersteunen. Dit heeft de overheidsschuld verder laten groeien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten