frits bosch column

- Frits Bosch - Bankencrisis nog lang niet voorbij

Opiniemaa 29 2023, 9:15
De bankcrisis is schijnbaar voorbij maar de onderhuidse problemen zijn nog levensgroot blijkens onderstaand bericht van mijn financiële contactpersoon in Genève.
Tot op heden is nog niemand bij Credit Suisse afgetreden, en ook heeft niemand zich verontschuldigd of de verantwoordelijkheid op zich genomen voor het drama. Opvallend! De reputatie van Zwitserland als financieel centrum staat echter op het spel. Momenteel vindt er naar mijn mening geruisloos een grootschalige “witwas-operatie” plaats. Begrijp me goed: het “witwassen” van alle stommiteiten, vergissingen, foute beslissingen, risicovolle transacties etc. van deze bank. Denk aan de Lehman-affaire in 2008 waar in de Verenigde Staten nooit straffen of boetes zijn uitgedeeld. 
De Zwitserse Centrale Bank, de accountants, de Zwitserse overheid, de Finma (= Zwitserse AFM), Zwitserland als financieel centrum, maar ook Credit Suisse noch UBS hebben er geen van allen baat bij dat er “koppen gaan rollen”, noch enorme claims komen. Zwitserland zal het erop gooien dat zij op efficiënte manier een “systemic risk” heeft weten af te wenden, en dat dit prioriteit nr. 1 was, en rest daaraan ondergeschikt was. Echter “Contingency lawyers” in de Verenigde Staten staan klaar om tot actie over te gaan, en zijn zich aan het beraden. Ook wat betreft de AT1-obligaties, die flink in waarde gedaald zijn – en wat wederom tot effect zal hebben dat de banken hun reserves op een andere manier zullen moeten gaan versterken. 
Terugkomend op Credit Suisse lijkt het dat UBS de grote winnaar van de reddingsoperatie geworden is, ofschoon er eerst nog door UBS onderzocht moet worden of Credit Suisse nog “lijken in de kast heeft liggen”. Wat betreft de voornoemde “witwas-operatie”: velen in de bankwereld lijken om juridische en pecuniaire redenen wederom niet te hoeven opdraaien voor incompetentie, gebrek aan verantwoordelijkheid, oplichterij, hebzucht en wangedrag. Deze lijn kan eveneens doorgetrokken worden naar de politici van deze wereld…onrustbarend! Hoe kan men dan het vertrouwen van de bevolking en de beleggers terugwinnen? Waar dient dan uiteindelijk bv. de strenge compliance in de bankwereld nog voor? En de ethiek dan? En de moraliteit?
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Overigens moeten de ontwikkelingen rondom de Deutsche Bank scherp in de gaten gehouden te worden. Het is belangrijk om te weten dat de “Tier 1 Capital Ratio” van Credit Suisse vlak voor zijn ineenstorting nota bene hoger was dan die van de Deutsche Bank. De sussende praatjes van Olav Scholz en Christine Lagarde lijken erop te duiden erop dat “waar rook is, is vuur”. Ook het grafiekje van de “Credit Default Swap CDS” (zie https://macrovar.com/risk-management/deutsche-bank-credit-default-swaps/ ) laat zien dat de situatie bij DB nog steeds gevaarlijk is.
Verontrustende tijden.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten