shutterstock 2133846419

Bizar! Mexicaanse politici zijn leven niet meer zeker: Kersverse burgemeester in koelen bloede vermoord

Buitenlandjun 06, 8:00
Nederlandse politici die zich zorgen maken over de toenemende agressie, geweld en intimidatie mogen met het huidige politieke klimaat in Nederland in hun handjes wrijven als we de vergelijking maken met Mexico. Slechts een dag na de historische overwinning van Claudia Sheinbaum als de eerste vrouwelijke president, is er opnieuw een politieke moord die het land teistert.
Yolanda Sánchez Figueroa, de burgemeester van de Mexicaanse stad Cotija, werd vanuit een auto neergeschoten. Haar lijfwacht raakte bij de aanslag gewond, terwijl Sánchez Figueroa, ondanks spoedeisende medische hulp, kort na aankomst in het ziekenhuis overleed. Ze had een lijfwacht vanwege eerdere bedreigingen van een criminele bende. In september 2023 werd ze zelfs ontvoerd en drie dagen vastgehouden voordat ze werd vrijgelaten.
Sánchez Figueroa was lid van de rechtse conservatieve oppositiepartij PAN (Partij van Nationale Actie), een partij die zich vaak bevindt in de frontlinie van de politieke strijd tegen de regerende Morena-coalitie. De moord roept vragen op over de veiligheid van politieke figuren in Mexico, vooral nu de politieke spanningen hoog oplopen in de aanloop naar de machtsoverdracht op 1 oktober.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Het geweld tegen politici in Mexico is een alarmerende trend. Slechts twee maanden geleden werden in Mante, in het noordoosten van het land, en in de zuidelijke staat Oaxaca, verschillende burgemeesterskandidaten vermoord. In Mante werd Noe Ramos doodgestoken tijdens een campagne-evenement, en in Oaxaca werden gemeentebestuurder Agar Cancino Gómez en haar echtgenoot en burgemeesterskandidaat Alberto Antonio García ontvoerd. García werd later dood aangetroffen, terwijl Gómez zwaar mishandeld werd bevrijd. In april werd Gisele Gaytán, een burgemeesterskandidaat in Celaya, centraal Mexico, op straat doodgeschoten.
Volgens onderzoeksbureau Laboratorio Electoral zijn sinds juni 2023 in Mexico al dertig mensen vermoord die zich kandidaat hadden gesteld voor een politieke functie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten