shutterstock 1924720262

BREEK! Twitter hielp het Amerikaanse Pentagon 'psy-ops' uit te voeren

Buitenlanddec 21 2022, 14:00
Het is eigenlijk te bizar voor woorden, maar uit nieuwe vrijgegeven documenten blijkt dat Twitter letterlijk het Pentagon geholpen heeft om psychologische operaties uit te voeren online. Ja, dat lees je goed. Twitter heeft letterlijk het Amerikaanse leger geholpen met het uitvoeren van internationale beïnvloedingscampagnes.
Journalist Lee Fang heeft inzage gekregen in Twitter-documenten, aan hem gegeven door Elon Musk, de nieuwe eigenaar van het sociale medium. Nu Fang openheid van zaken geeft wordt opeens heel erg duidelijk waarom zoveel oorloghitsers/Amerikaanse congresleden en senatoren Musk haten - en dreigen hem kapot te maken. 
Zoals Fang stelt zegt Twitter al jarenlang dat het er alles aan doet om manipulatie (van de publieke opinie) door de overheid tegen te gaan. Oh ja, Twitter zou een grote operatie hebben om dat soort afleiding en psy-ops te ontmaskeren en vervolgens te slopen. Yes!
Alleen blijkt dat onzin te zijn. "Achter de schermen," schrijft Fang, "gaf Twitter toestemming [voor dit soort operaties] en speciale bescherming voor psychologische beïnvloedingsoperaties van Amerikaanse Defensie. Hoewel ze wisten dat het Pentagon propaganda-accounts gebruikte voor nepideniteiten liet Twitter de accounts minimaal twee jaar en langer met rust. Sterker nog, sommige accounts zijn nog steeds actief."
In 2017 liet CENTCOM (U.S. Central Command) weten aan Twitter dat het 52 Arabische accounts gebruikte "om bepaalde boodschappen te versterken." Twitter kreeg een lijst in handen... en kreeg vervolgens de vraag van het Pentagon om zes van die accounts 'priority service' te geven, een andere account te verifiëren, en weer andere accounts te 'whitelisten' voor bepaalde mogelijkheden.
Op diezelfde dag gaf Twitter inderdaad Whitelist-tags aan de accounts. Zo'n whitelist account houdt in dat een account feitelijk kan opereren als een geverifieerde accounts, zonder dat het zo'n blauwe tick heeft. Het houdt in dat ze niet gevlagd kunnen worden voor spam/misbruik, en dat ze beter zichtbaar zijn en meer mogelijkheden hebben om 'trending' onderwerpen en hashtags te creëren.
De accounts in kwestie werden gebruikt om over Amerikaanse prioriteiten in het Midden-Oosten te tweeten. Zo gingen er onder meer anti-Iran-boodschappen van uit, werden er tweets geplaatst ter ondersteuning van de Saoedi-Amerikaanse oorlog in Jemen, en werd er getweet dat bepaalde droneaanvallen van de VS heel succesvol waren en alleen terroristen hadden uitgeschakeld, en geen burgers (wat een leugen was).
Ook leken de accounts heel echt te zijn. Twitter was hiervan op de hoogte, en deed niets. Dat blijkt niet alleen uit documenten daterende uit 2017, maar ook nog uit documenten uit 2020. Je hebt het over een enorm project. Er zijn emails waarin Twitter-mensen en het Amerikaanse leger met elkaar communiceren over de nep-accounts, en waarin duidelijk wordt gemaakt dat ze mogen blijven bestaan en zelfs voorkeursbehandelingen krijgen.
De Amerikaanse propaganda werd ook gebruikt om continu, steeds weer, negatieve berichten te publiceren over Rusland, China, "en andere landen," aldus Fang.
Op een gegeven moment werd er iets bekend over dat het Pentagon nepaccounts gebruikte voor psy-ops. In 2020 begon Twitter een paar van die accounts te bannen. De mainstream media deden net alsof Twitter zich voorbeeldig had gedragen. Maar dat was een leugen. Twitter wist van de accounts, liet ze jarenlang opereren, en hield (en houdt) heel veel ándere nepaccounts van het Pentagon de hand boven het hoofd.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Toen het 'schandaal' naar buiten kwam schreven Twitter-werknemers elkaar blije emails over hoe geweldig ze erin geslaagd waren om alle aandacht te laten richten op het Pentagon. Met andere woorden, hoe Twitter er zelf mee weg was gekomen. Om dat voor elkaar te krijgen had Twitter nauwgezet contact met de journalisten die over dit onderwerp schreven.
Het is extreem ziek. Fang heeft een láng artikel geschreven over deze materie. Dat stuk is je tijd meer dan waard. Hij heeft heel veel voorbeelden waaruit zonder twijfel blijkt dat het Pentagon én Twitter samenwerkten. Er werd misinformatie en desinformatie de wereld ingeslingerd door Amerikaanse Defensie. Twitter wist dat, Twitter liet het gebeuren, en Twitter zorgde er zelfs voor dat die des- en misinformatie zo wijd mogelijk verspreid werd.
Vergis je niet, Big Tech en het Amerikaanse Big Government zijn één en hetzelfde. De wappies hadden wéér gelijk. Nu Elon Musk het voor het zeggen heeft bij Twitter is dat overduidelijk anders - en ontdekken we wat er de afgelopen jaren daar allemaal gebeurd is. Maar natuurlijk gaan dit soort praktijken gewoon verder bij andere Big Tech-bedrijven, zoals Facebook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten