shutterstock 1670367691

De Twitter Files: Twitter was weinig meer dan een arm van de FBI. Grootschalige censuur na 'klachten' agenten

Buitenlanddec 17 2022, 9:00
Vannacht zijn de zesde aflevering van de Twitter files online gezet. Daaruit blijkt dat de FBI de afgelopen jaren nauwgezet heeft samengewerkt met de leiders van het bedrijf. Sterker nog, Twitter is jarenlang niets meer of minder geweest dan een tak of arm van de FBI. En dat is extreem zorgwekkend (en verklaart ook meteen waarom veel figuren van de Staat zo anti-Twitter zijn nu Musk het daar voor het zeggen heeft). De vraag is wel: waarom doen de grote media hier niets mee? Want wat hier jarenlang gebeurd is, is niets minder dan een aanval op de meningsvrijheid, op de persvrijheid. En het is doodeng.
Journalist Matt Taibbi heeft de zesde aflevering gedeeld met al zijn volgers. De feiten die hij gevonden heeft zijn rond schokkend. "Het contact van Twitter met de FBI was constant en alomtegenwoordig, alsof het een dochteronderneming was," schrijft hij. Tussen januari 2020 en november 2022 waren er alleen al meer dan 150 e-mails tussen de FBI en voormalig Twitter Trust and Safety-chef Yoel Roth.
"Sommige zijn alledaags, zoals San Francisco-agent Elvis Chan die Roth een gelukkig nieuwjaar wenst, samen met een herinnering om 'onze driemaandelijkse oproep volgende week' bij te wonen. Andere zijn verzoeken om informatie aan Twitter-gebruikers in verband met lopende onderzoeken," aldus Taibbi. "Maar een verrassend hoog aantal zijn verzoeken van de FBI aan Twitter om actie te ondernemen tegen [wat zij noemen] misleidende verkiezingsinformatie, zelfs met grappentweets van accounts met weinig volgers." En ja, dat laatste is heel zorgwekkend.
Uit de emails blijkt dat de FBI-agenten gewoon tweets en accounts naar Twitter-leidinggevenden sturen met het verzoek er iets aan te doen. Daarbij wordt gesteld, niet dat de accounts in strijd met de wet handelen, maar met de Twitter-regels. Dat gebeurt dus door de FBI.
Vervolgens gingen de Twitter-leidinggevenden actief op zoek naar redenen/excuses om de accounts in kwestie te bannen Dat gold dus zelfs voor @fromMA, wat een account is dat vooral humoristisch bedoeld is. Maar blijkbaar was het 't soort humor waar de FBI niet van kan genieten. En dus moest het account kapot.
Hier is nog een email van de FBI waarin "actie" wordt geëist tegen accounts die op geen enkele manier dan ook de wet met voeten getreden hebben. Het gaat echt om pure, naakte censuur. Let daarbij op dat tenminste één van de accounts een conservatieve nieuws- en opiniewebsite is. RSB Nework, gaat het daarbij om. Dit is het equivalent alsof de AIVD Twitter verzoekt De Dagelijkse Standaard (@DDStandaard) te bannen; niet omdat we de wet schenden, maar omdat onze tweets ze niet aanstaan.
Zie ook deze email van ene Agent Chan (what's in a name).
Na wat uitzoekwerk krijgt de FBI te horen van Twitter dat er actie is genomen. Een aantal zijn tijdelijk geschorst, een aantal permanent. Acteur Billy Baldwin is met rust gelaten (broer van Alec Baldwin). Let op: veel van deze accounts waren satire. En ze waren ook nog eens accounts met een laag aantal volgers. Behalve die van RSB Network, natuurlijk.
In bepaalde emails riep de FBI Twitter zelfs op om tweets te verwijderen en accounts te bannen van mensen die... opriepen om te stemmen (op Republikeinen). Nee, dat is geen grap:
In andere emails vraagt Twitter aan de FBI of er 'beperkingen' zijn wat betreft het delen "van geheime informatie." Het antwoord daarop van de FBI is dat er geen beperkingen zijn. Met andere woorden, de FBI kan en zal geheime informatie delen met Twitter; informatie waar Twitter helemaal geen recht op heeft - tenzij het een officieel dochterbedrijf is van de FBI, natuurlijk
Op een gegeven moment stuurt de FBI zoveel verzoeken dat de Twitter-leidinggevenden elkaar feliciteren dat ze de documenten helemaal doorgespit hebben. Met andere woorden, dat ze inderdaad een flink aantal twiteraars geband dan wel tijdelijk geschorst hebben omdat de FBI dat wilde.

Meningsvrijheid

Dit is werkelijk een grof schandaal. Deze acties van de FBI zijn een létterlijke aanval op de meningsvrijheid (en zijn zelfs verboden in de Amerikaanse grondwet. Dit is echt in strijd met de wet, wat de FBI deed. En Twitter werkte er nog aan mee ook).
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Maar gek genoeg hoor je gewone media hier niet over. Die zeuren alleen maar dat Elon Musk een paar MSM-journalisten tijdelijk heeft geschorst (hun accounts zijn alweer actief) omdat die privé-informatie over hem met volgers deelden (zijn locatie en dat van zijn kinderen, waardoor enkele dagen geleden een linkse ANTIFA-mongool de auto waar zijn kleine zoon inzat op de achterbank klem reed en op de motorkap sprong).
We leven in een omgekeerde wereld. De media worden boos als een 'journalist' geband wordt omdat die Musks kind in levensgevaar brengt - letterlijk! - maar het zal ze aan hun reet roesten dat de FBI de meningsvrijheid letterlijk jarenlang heeft onderdrukt, wat niet alleen ethisch onverantwoord is en democratisch tot en met, maar ook nog eens nadrukkelijk in strijd met de wet.
En weet je wat nou zo gek is? De afgelopen dagen is ook bekend geworden dat Twitter héél veel 'ex-FBI-agenten' in dienst had, waaronder Jim Baker, de voormalige hoogste advocaat/juridisch adviseur van de FBI. Musk heeft die man ontslagen omdat hij stiekem censuur probeerde te plegen op het vrijgeven van de Twitter Files.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten