Een kleine overwinning voor Iraanse demonstranten: moraalpolitie wordt afgeschaft

Een kleine overwinning voor Iraanse demonstranten: moraalpolitie wordt afgeschaft

In Iran hebben de demonstranten een kleine maar significante overwinning geboekt. Procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri heeft namelijk bekendgemaakt dat de gehate en gevreesde moraalpolitie verdwijnt. Dit omdat die politie "niets met justitie te maken" heeft. Zo is het.

Sinds de invoering van de zogenaamde 'moraalpolitie' in Iran hebben vrouwen het erg lastig. Dat hadden ze natuurlijk tot op zekere hoogte al, maar sindsdien is het echt veel erger geworden allemaal. Met enige regelmaat worden vrouwen die zich niet volgens de streng-islamistische waarden van het regime kleden mishandeld en soms zelfs meegenomen naar het politiebureau voor 'ondervraging.' Lees: marteling.

Volg mij op Twitter.

De afgelopen weken zijn er daar heel veel protesten geweest van Iraniërs die he-le-maal klaar zijn met deze dictatoriale neppolitie. Dit zeker na de dood van Mahsa Amini. Mahsa was een jongevrouw van 22 jaar oud. Volgens de moraalpolitie droeg ze geen hoofddoek - of niet goed genoeg. Ze werd meegenomen en gemarteld... een marteling die ze niet overleefde.

Procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri heeft nu na maanden van demonstraties toestemming gekregen van de 'Supreme Leader' Ayatollah Khamenei om die zieke politie af te schaffen. Want dit doet hij natuurlijk niet op eigen houtje. Zijn baas moet daarmee akkoord gaan.

"Het parlement en de rechterlijke macht werken aan deze kwestie," zegt Montazeri. Want, stelt hij ook, het werk van de moraalpolitie heeft werkelijk niets te maken met 'justitie' (of 'rechtvaardigheid').

Een bijzonder belangrijke ontwikkeling, ook omdat het naar mijn weten de eerste keer is dat tegenstanders van het regime via massademonstraties zo'n beslissing afdwingen. In het verleden werd er met grof geweld op gereageerd en kreeg het regime critici op die manier er uiteindelijk onder.

Nu is dat anders. Ja, er zijn honderden Iraniërs vermoord in de demonstraties, maar waar ze in het verleden stopten zetten de demonstranten nu door. Het regime heeft dat blijkbaar ook door en kiest nu dus eigen voor zijn geld. Anders kan ik dit niet interpreteren.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Wel is er een probleem. Nou ja, er zijn twee problemen. Het eerste probleem is dat het regime dus niet opstapt. Iraniërs kunnen nooit echt in vrijheid leven zolang de gekke ayatollahs het daar voor het zeggen hebben.

Het tweede probleem is dat de radicaal-islamistische president Ebrahim Raisi al nieuwe kledingvoorschriften heeft afgekondigd. Strenge kledingvoorschriften.

Natuurlijk is het niet aan Nederland om Iraniërs te 'bevrijden.' Dat moeten ze toch echt zelf doen. Maar het lijkt er echt op dat ze nu bloed kunnen ruiken. Als ze verstandig zijn gaan ze nu dus niet met de handrem erop demonstreren, maar zetten ze het gas nog verder open. Dit regime doet alleen aan compromissen als het écht niet anders kan. De afschaffing van de moraalpolitie is eerst en vooral een teken dat gewone Iraniërs dichter dan ooit zijn bij het moment waarop ze het regime mogelijk kunnen vernietigen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties