shutterstock 184711319

-Michel Mulder- Dictatuur: het grote non-argument

Opinienov 19 2022, 13:03
Dictatuur. Het woord ligt nogal gevoelig bij alle linkse junkies, omdat wij hier niet op een marktplaats 'ongelovigen in het overheidsnarratief' executeren, zoals bijvoorbeeld in Iran.
Maar is het nu zo dat een dictatuur in één dag gevormd wordt naar haar meest bloeddorstige signatuur, of groeit een dictatuur vanuit milde repressie, naar standje moordzucht?
Wie bij de oprichting van de NSDAP in 1920 gezegd zou hebben dat deze partij één van de moordlustigste dictaturen aller tijden op zou richten, die was waarschijnlijk voor gek verklaard..... en in 1940 alsnog in een kamp geflikkerd.
Het merendeel der dictaturen worden niet over één nacht ijs gesticht, maar zijn het gevolg van een steeds zichtbaarder patroon van opgelegde beperkingen en verboden, en zelfs een absolute sociopaat als Hitler heeft er 13 jaar over gedaan, om tot de vorming van een totalitaire dictatuur te komen.
Als je de opkomst van Mark Rutte qua tijdsbestek over de opkomst van Hitler projecteert, dan zie je weliswaar significante verschillen, maar je ziet overduidelijk ook overeenkomsten zoals de beperking van de rechten van het individu, en de - ongewenste - oppositie, die in Nederland steeds zichtbaarder worden.
Ik ga hier uiteraard niet beweren dat Mark Rutte eenzelfde desastreuze impact op de geschiedenis zal hebben als Adolf Hitler, maar de man zijn vernietigingsdrang ligt dichter bij de legacy van Hitler, dan bij die van Mahatma Gandhi.
Het lastige aan het 'herkennen' van de vorming van een dictatuur is altijd dat het grootste deel der bevolking dit niet door heeft - waardoor de dictatuur haar doorgang kan vinden - en haar ogen pas opent als deze dictatuur voldoende vaste voet aan grond heeft gekregen, om er een 'succes' van te maken.
Het is als het minimaal schuren van één stoelpoot, over een periode van meerdere jaren. In het begin zal de stoeleigenaar niet doorhebben dat hij scheefzit, totdat er zoveel 'recht' is weggeschuurd dat hij omdonderd, en daarna nooit meer normaal kan zitten.
Alle vingerwijzers die bespottend zeggen: "Nederland een dictatuur? In Iran hebben ze een dictatuur," zijn stoeleigenaren met nog iets van een evenwichtsgevoel, maar zullen door de dictatoriale machtsgreep van met name D66, weldra met een gevoel van oprechte verbazing van hun stoel aflazeren.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Nee, een dictatuur is niet enkel zichtbaar in de meest bloedige vormen zoals Iran of Noord-Korea. Een dictatuur vindt ook zijn oorsprong in het steeds meer inperken van grondrechten. Een overheid die zich steeds vaker boven de wet waant, en partijen die pleiten voor partijverboden, zoals de fascisten van D66.
Nederland bevindt zich op dit moment dichterbij een dictatuur dan een democratie, het zijn alleen de ontkenners der signalen die de waan van een democratie nog in leven houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten