1167px Meeting between the leaders of Russia Turkey Germany and France

Erdogan geeft EU veeg uit de pan: 'Europa oogst wat het zaait. Ze zal deze winter ernstige problemen krijgen'

Buitenlandsep 07 2022, 12:52
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaat niet mee in de huilverhalen van Europese politici die net doen alsof ze de energiecrisis totaal niet zagen aankomen. Volgens Erdogan hebben Europese leiders de explosieve prijzen helemaal aan zichzelf te danken. En, oh ja, Europa moet ook rekening houden "met ernstige problemen" in de aankomende winter.
"Europa’s houding tegenover de heer Poetin en de sancties hebben hem ertoe gebracht, of we het nu leuk vinden of niet, om te zeggen: ‘Als u dit doet, zal ik dat doen'," aldus Erdogan bij een persconferentie in Ankara. "Europa oogst wat het heeft gezaaid."
“Poetin gebruikt alle middelen en wapens die tot zijn beschikking staan, in de eerste plaats aardgas. Dat willen we niet, maar ik denk dat Europa deze winter ernstige problemen zal krijgen," vulde hij aan.
Natuurlijk zal Turkije vergelijkbare problemen niet krijgen omdat dat land verstandig genoeg is om goede banden te hebben met zowel Oekraïne als Rusland. Ja, dat kan echt. Turkije denkt bij zichzelf: dit is hún oorlog, wij zijn daar geen partij bij, punt. En die strategie blijkt bijzonder nuttig en effectief te zijn. 
Wat Erdogan helemaal goed ziet is dat de Europese landen allerlei keiharde sancties hebben getroffen tegen Rusland. Het is de bedoeling van die sancties om Rusland economisch te slopen. Er wordt geen steenkool meer uit dat land gehaald, ze willen uiteindelijk komen tot een verbod op Russische olie, allerlei bedrijven hebben zich teruggetrokken uit Rusland, Russen in het buitenland zien hun vermogen afgepakt worden door Westerse autoriteiten...
Maar ondertussen denkt de EU dat Rusland wél doorgaat met de levering van gas? Waarom precies?
Natuurlijk niet. Dat Poetin de gasleveringen stopzet is vanuit zijn perspectief bezien helemaal logisch. Er zijn genoeg andere landen aan wie hij wel kan leveren - en ook nog eens voor een hogere prijs vanwege de energiecrisis. Als Europa dit niet wilde dan had ze niet zelf allerlei extreme sancties moeten afkondigen. Dat ze dat wel heeft gedaan maakt het volstrekt logisch dat Poetin Europa met gelijke munt terugbetaalt.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Natuurlijk is er wel een 'maar': er zijn blijkbaar nog steeds mensen die denken dat Europese leiders dit allemaal heel vervelend vinden. Daar geloof ik niets van. Het past namelijk heel goed in Agenda 2030 van de VN en de Great Reset van het WEF om de energiesector helemaal te "transformeren." Wat betekent: overgaan van de oude fossiele brandstoffen op zogenaamde groene energie.
D66-gekken, PvdA-waanzinnigen en GroenLinks-communisten hebben als doel om af te gaan van olie, steenkool en gas. Deze crisis met Rusland is niet de réden van de energiecrisis, maar het excuus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten