Sigrid Kaag Minister van Financiën DJH0034

Vliegen alleen nog maar voor de elites: 'Vliegbelasting gaat omhoog met bijna 300%'

Politieksep 07 2022, 11:29
Mensen die met een vliegtuig op vakantie willen (of moeten reizen voor het werk) zijn daar vanaf januari heel veel meer voor kwijt dan nu. Het kabinet Rutte IV heeft namelijk besloten om de belasting op vliegtickets bijna vier keer zo duur te maken. Van 7,95 euro naar 28,58 euro. Per ticket.
De vliegtaks gaat omhoog. En niet een beetje ook. Van 7,95 naar bijna 30 euro. "Dat is ruim drieënhalf keer zo veel als de taks die passagiers nu moeten betalen," rekent De Telegraaf voor. De exacte nieuwe prijs is 28,58 euro. 
Let wel, dat is per ticket. Stel: je bent een gezin van vier. Dan betaal je nu in totaal 31,80 euro aan vliegticketbelasting. Vanaf 1 januari wordt dat 114,32 euro. Dat is dus 82,52 euro meer. Zo, hop. Voor precies dezelfde activiteit.
Het is te ranzig voor woorden. Opiniemaker Jan Dijkgraaf reageert terecht fel. 
"Wil het plebs ook in een vliegmachien?" vraagt hij hardop. "Dat denkt het plebs maar." Want Rutte IV verhoogt de vliegtaks gewoon even. Keihard.
Wat is het doel hiervan? Extra geld ophalen voor Vadertje Staat en dat vervolgens geven aan armlastigen? Haha, wat een zotte vraag. We hebben allemaal de afgelopen jaren gezien dat dit kabinet onze lasten verhoogt, en helemaal niemand helpt. Er moet dus iets anders achterzitten.
Joost Niemoller ziet dat helemaal juist: het is de bedoeling om het gewoon onmogelijk te maken voor normale mensen om te vliegen.
Het excuus dat ze hiervoor gebruiken is: 'Het klimaat.' Stikstof. Daar moet op bespaard worden! En dus moeten Jan Modaal en zijn gezin maar lekker met de benenwagen op vakantie.
Natuurlijk geldt dat niet voor de bovenonsgestelden. Die hebben immers meer dan genoeg geld en betalen die hogere vliegtaks heus wel.
Het Grote Doel is om vliegen te veranderen in een activiteit voor de elites. Voor de bovenonsgestelden. Voor de rijken en hun vrienden in de politiek/ambtenarij. Het gewone klootjesvolk mag op vakantie met de elektrische auto, en zelfs dat liever niet; ga maar 'vakantievieren' op een camping bij je in de buurt. Veel beter. Voor 'het milieu.' Op de fiets ernaar toe, gaan zitten op je stoeltjes en klaar.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Als je dat eenmaal door hebt is alles dat gebeurt met betrekking tot vliegen héél logisch, inclusief dat vreemde 'personeelstekort' dat overal ter wereld vliegvelden in chaos stort. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten