168179515 a64a444906 c

Europese gasimporteurs overstag, Russisch gas wordt in roebels betaald

Buitenlandapr 28 2022, 12:24
Poetin heeft zijn zin omdat de Europese gasimporteurs lijken te zwichten voor zijn eis om Russisch gas in roebels te betalen. De gasimporteurs lijken eieren voor hun geld te kiezen. Chanteren loont en dit mogen wij als een nederlaag beschouwen.
Volgens de Financial Times lijken de grootste Europese gasimporteurs overstag te gaan om Russisch gas af te gaan rekenen in roebels. Er worden namelijk voorbereidingen getroffen om tot betalingen te gaan in roebels. Het zal gaan om de Duitse gasimporteur Uniper en het Oostenrijkse OMV. In Hongarije en Slowakije zijn gasimporteurs ook bezig met het openen van roebelrekeningen bij Gazprombank in Zwitserland, om via deze bankrekeningen het gas te betalen.
Veel westerse landen weigeren om het Russische gas in roebels te betalen omdat dit in strijd met de contractuele afspraken en de sancties tegen Rusland zou zijn. De EU wil eensgezind zijn in het afwijzen van de eis uit het Kremlin. Doordat de gaskraan naar Polen en Bulgarije gisteren dicht werd gedraaid lijkt daar verandering in te komen. Hongarije liet gisteravond weten overstag te gaan omdat zij zich gedwongen voelt om aan de Russische eis te voldoen.
Poetin wil dat zijn gas in roebels wordt betaald om de roebel op te krikken. De roebel is in verhouding met de dollar minder waard. Wanneer Russische grondstoffen in roebels worden afgerekend zal dit een waardevermeerdering voor deze munt opleveren. Natuurlijk is dit politieke chantage en bedoeld om onrust en verdeeldheid te zaaien. Laat dit maar aan de Machiavellian Poetin over hij beheerst het spel van verdeel en heers in de vingerpuntjes. Door de softe opstelling van het westen hebben we het nakijken. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten