2048px president bouterse cropped

Ex-president van Suriname Desi Bouterse gaat twintig jaar de cel in vanwege 'Decembermoorden'

Buitenlanddec 20 2023, 20:00
De voormalige president van Suriname is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf, zoals vastgesteld door het Surinaamse Hof van Justitie vanwege zijn betrokkenheid bij de zogenaamde Decembermoorden, meer dan veertig jaar geleden. De uitspraak is definitief, en de ex-president heeft geen mogelijkheid meer om in beroep te gaan.
Na een langdurig proces van maar liefst 16 jaar komt er nu eindelijk een einde aan de rechtsgang. In 2019 werd de inmiddels 78-jarige Bouterse al veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor de moorden, in zijn laatste jaar als president. Destijds verzette hij zich tegen de uitspraak, maar er werd geen arrestatiebevel uitgevaardigd. De krijgsraad, een militaire rechtbank, kwam in 2021 tot een vergelijkbaar oordeel. De uitspraak van vandaag is het resultaat van het hoger beroep dat Bouterse aantekende.
De Decembermoorden verwijzen naar een reeks moorden die plaatsvonden in de nacht van 7 op 8 december 1982. Een groep prominente Surinamers, tegenstanders van het militaire regime van Bouterse, werd zonder proces gearresteerd en doodgeschoten in Fort Zeelandia, destijds het hoofdkwartier van het leger.
Ondanks de ontkenningen van de voormalige legerleider Bouterse en zijn bewering dat het proces politiek gemotiveerd is, stelt het Openbaar Ministerie in Suriname dat hij wel degelijk aanwezig was in Fort Zeelandia. De aanklager beweerde eerder dat Bouterse de critici met voorbedachten rade uit hun huizen heeft laten ontvoeren – de telefoonlijnen werden doorgesneden en er bleef bewaking achter – om ze later te vermoorden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
De huidige verblijfplaats van Bouterse is onbekend, en het is onduidelijk of hij zich zal neerleggen bij de uitspraak. De veroordeling tot 20 jaar gevangenisstraf voor Bouterse is, gezien zijn leeftijd, tegelijkertijd een veroordeling tot levenslang. Het is waarschijnlijk dat de 78-jarige ex-president zich niet zal neerleggen bij deze uitspraak, en het blijft afwachten wanneer hij ergens zal opduiken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten