shutterstock 1982402339

Het AD ontwaakt: Wereldorde wankelt door opkomst China en veranderende rol Poetin

Buitenlandapr 10 2023, 11:00
De wereldorde wordt steeds wankeler door de opkomst van China en de veranderende rol van Poetin. Dat zegt expert Naná de Graaff in het AD. Vroeger werd de wereld geregeerd door één of twee landen, maar die tijd is voorbij. Grote spelers trekken zich terug, terwijl uitdagers juist toeslaan of staan te springen om dat te doen. Het AD laat als eerste dagblad het grote publiek kennismaken met de multipolaire wereldorde.
Eén van die grote spelers die zich terugtrekt is Amerika. Er lijkt een einde gekomen aan de Amerikaanse alleenheerschappij, zo blijkt onder andere uit een recente stemming in de Verenigde Naties over de oorlog in Oekraïne. Amerika verliest hiermee aan invloed op het wereldtoneel. Hier schrijven wij als DDS al langer over. Het is goed dat het grote publiek nu op de hoogte wordt gesteld van deze internationale ontwikkelingen.
Aan de andere kant staan landen als China en Rusland, die zich juist steeds nadrukkelijker manifesteren. Xi Jinping heeft zich net voor de rest van zijn leven laten benoemen tot grote leider van China en is klaar om zich naast de Amerikanen te posteren. Hij kondigde een jaar geleden al aan dat de economische samenwerking tussen China en Rusland ‘geen grenzen’ kent. Poetin, die lak heeft aan internationaal erkende grenzen, wetten en afspraken, en zomaar een zelfstandige natie als Oekraïne binnenvalt, roept al een tijdje dat zijn stem net zo veel waard is als die van de Amerikaanse president Joe Biden schrijft het AD.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Deze wankele wereldorde wordt steeds gevaarlijker, aldus expert Naná de Graaff. De opmars van China en de veranderende rol van Poetin zorgen voor een herschikking van de wereldorde. Het is belangrijk dat er op internationaal niveau gezocht wordt naar oplossingen voor de spanningen tussen de verschillende landen. Als deze spanningen niet worden weggenomen kan een klein conflict uitgroeien tot de Derde Wereldoorlog.  
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten