shutterstock 756941272

Oost-Europeanen in Rotterdam-Zuid hebben lak aan afvalinzamelsysteem zogenaamd door taalbarrière

Binnenlandapr 10 2023, 10:00
In de Rotterdamse wijk Carnisse hebben Oost-Europese bewoners moeite met het afvalinzamelsysteem omdat ze de Nederlandse taal onvoldoende beheersen meldt Dagblad010. De wijkraad van Carnisse, Zuidplein en Zuiderpark heeft bij wethouder Karremans aangedrongen om meertalige communicatie te gebruiken om dit probleem aan te pakken. Veel bewoners op Zuid zijn van mening dat de Oost-Europeanen er gewoon geen zin in hebben om het afvalinzamelsysteem te begrijpen. Er is dus sprake van onwil. 
Bijna een kwart van de geregistreerde bewoners van Carnisse zijn Oost-Europeanen en begrijpen het afvalinzamelsysteem niet. Ze kunnen niet goed anticiperen op de tijden waarop het afval wordt opgehaald of weten niet eens dat er afval wordt opgehaald. Vooral voorlichting in Oost-Europese talen blijkt in de praktijk van groot belang. De wijkraad heeft de wethouder gevraagd om taallessen voor deze groep te realiseren. Dit is natuurlijk niet de oplossing. Ook arbeidersmigranten uit Oost-Europa dienen de Nederlandse taal te leren als zij langer dan een half jaar in Nederland verblijven. Overigens denken veel bewoners op Zuid dat de Oost-Europeanen het afvalinzamelsysteem wel snappen maar er gewoon geen zin in hebben. Als het laatste waar is dan moeten daar forse geldboetes tegenover staan. De gemeente Rotterdam moet er dan zelfs over nadenken om deze gastarbeiders niet langer huurpanden te laten bewonen in de stad.  
In de Rotterdamse politiek was er lange tijd veel weerstand tegen meertalige voorlichting, vooral in het Turks en Marokkaans. Leefbaar, de grootste politieke partij van Rotterdam, was van mening dat nieuwe Rotterdammers zo snel mogelijk de Nederlandse taal moesten leren om te integreren. Maar sinds de coronacrisis is deze houding enigszins afgezwakt, omdat voorlichting in alle talen nodig was voor de volksgezondheid. Het wordt tijd dat Leefbaar weer wat haar op de tanden krijgt anders lopen er straks veel kiezers in 2026 weg naar rechtsere alternatieven. Geen gelul in Rotterdam spreken we Nederlands.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Deze zaak toont aan dat integratie van diverse bevolkingsgroepen nog steeds niet soepel verloopt. De wijkraad van Carnisse is erg naïef als zij denkt dat meertalige communicatie bijdraagt aan een betere integratie en begrip van het afvalinzamelsysteem in de wijk. Mensen die de Nederlandse taal weten dondersgoed dat je je leefomgeving niet hoort te vervuilen. In geen één land in de Westerse wordt getolereerd dat men zijn eigen nest loopt te bevuilen.  
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten