frits bosch column

- Frits Bosch - Was The Inconvenient Truth van Al Gore zwendel?

Opinieapr 10 2023, 9:00
Oud-Vice President van de VS Al Gore kwam in 2017 naar Tuschinsky, Amsterdam om daar zijn film ‘An Inconvenient Truth’ te presenteren. Ik was erbij als gast van een grote Franse vermogensbeheerder. De kern van Gore’s boodschap was en is om CO2 uitstoot urgent te reduceren want dat is via de mens de grote boosdoener van de opwarming van de aarde, met alle kwalijke gevolgen van dien. Het is één minuut voor twaalf! Hij adstrueerde dit met allerlei grafieken.
Ik vond de presentatie van Gore overtuigend. Na afloop ervan heb de eer gehad de hand van Gore te kunnen schudden. Tijdens de presentatie van Gore waren circa 400 genodigden aanwezig, waaronder vele pensioenfonds directeuren. In een bespreking met een circa dertigtal van hen na afloop bleek dat allen zeer onder de indruk waren van de film van Gore. Het was duidelijk dat het vermogen van pensioenfondsen urgent moest worden geherallocceerd om CO2 te reduceren. Het beleid moest selectief daarop worden ingezet als essentieel onderdeel van ESG, environment, social and governance. Pensioenfondsen hebben inmiddels amper meer de focus op rendement maar op ESG.
Als asset consultant en adviseur van de fondsen kon ik toen daarmee instemmen. Ik ben me gaan verdiepen in de materie en heb een aantal klimaatmodellen bekeken voorzover ik dat als leek kon doen. Ik heb als macro econoom een gezond wantrouwen ontwikkeld voor wiskundige modellen omdat ik weet dat wat je erin stopt er ook uitkomt. Hoi polloi stikt erin als je het maar serieus genoeg presenteert. Zo ook hier. De vraagtekens omtrent de houdbaarheid van The Inconvenient Truth werden bij mij steeds groter. Er bleken vele gerenommeerde klimaatwetenschappers te zijn die lieten zien dat de klimaatmodellen op drijfzand berusten. De opwarming heeft niets met de mens te maken. Het rijke Westen is niet schuldig. Kapitalisme is niet schuldig. Zitten allen die in goed vertrouwen er van uitgaan dat de klimaatopwarming door de mens veroorzaakt wordt ernaast? Is het platweg gezegd grote zwendel? Inmiddels beantwoord ik die vraag positief. Ik weet dat er nogal wat consultants zijn die er ook zo over denken maar niet durven uit de kast te komen uit angst gecancelled te worden en hun baan kwijt te raken. Zo erg is het gesteld.
Het laatste beetje twijfel verdween bij mij bij het aanschouwen van The Great Global Warming Swindle op YouTube. Mijn suggestie is die film te bekijken. Het zal niet gemakkelijk zijn om toe te geven dat men zo lang gebrainwashed is door wetenschappers die er financieel belang bij hebben om ons voor te houden dat klimaatopwarming door de mens is gefabriceerd. De media en groene politieke partijen, in Nederland GroenLinks, doen er heftig aan mee om dat bericht in de lucht te houden. Zal Gore ooit toegeven dat hij ernaast zat?
Mijn suggestie is de film te bekijken om een nieuwe visie op deze belangrijke problematiek te kunnen ontwikkelen. Inmiddels vind ik het niet meer zo’n eer dat ik de hand van Al Gore heb kunnen schudden.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten