Het is zover! Elon Musk heeft Twitter gekocht!

Het is zover! Elon Musk heeft Twitter gekocht!

Eindelijk. Een moment waarop we allemaal heel lang gewacht hebben. Twitter is eindelijk echt verkocht. Aan Elon Musk. De deal is vanochtend definitief doorgegaan. En dus is Musk nu "Chief Twit" van het bedrijf. Dit betekent dat we nu eindelijk gaan zien of Musk meende wat hij zei de afgelopen maanden; of hij werkelijk zo in de meningsvrijheid gelooft als hij beweerde.

De afgelopen jaren zijn Twitter-werknemers ongelooflijk vies bezig geweest. Iedereen die maar een beetje rechts van het midden is, is geband, heeft een shadow ban aan de broek, of wordt op alle andere manieren tegengewerkt. Zo zie je dat een groot aantal rechtse twitteraars tijden en tijden op hetzelfde aantal volgers blijft staan (zoals ondergetekende).

Daarnaast zijn we allemaal slachtoffer geweest van de belachelijke censuuracties van linkse Millennials die het daar voor het zeggen hadden. Berichten die opeens verwijderd worden, een schorsing van een week (of langer), en officiële waarschuwingen dat als je "het" nog een keer doet, je je account vaarwel kunt zeggen.

Elon Musk beloofde dat als hij Twitter overnam dit allemaal zou veranderen. Want hij gelooft in de potentie van Twitter én in de vrijheid van meningsuiting.

Nou, vandaag is de dan eindelijk beklonken. Hij is de grote baas. Of, zoals hij het zelf noemt: Chief Twit.

Musk heeft zich in een verklaring op Twitter meteen gericht aan adverteerders. Die vertelt hij dat hij hoge kwaliteitsreclame prima vindt - reclame die daadwerkelijk aansluit op wat nuttig is voor individuele gebruikers. Dat soort reclames - leuke, interessante reclames - kun je zelfs als 'content' beschouwen, schrijft hij. Maar wat al dat andere gedoe betreft, dat is wat hem betreft gewoon spam. Daar heeft hij dus geen behoefte meer aan bij Twitter.

Daarnaast maakt de nieuwe Opperbaas duidelijk dat hij grote plannen heeft voor Twitter. Het moet "het digitale dorpsplein" worden, "waar er op een gezonde manier gedebatteerd kan worden over een grote diversiteit aan ideeën en principes, zonder dat daarbij geweld gebruikt wordt."

Daarbij vindt hij het belangrijk dat "er op dit moment een groot gevaar is dat sociale media versplinteren in extreem-linkse en extreem-rechtse echokamers die alleen maar voor meer haat en zorgen en die onze maatschappij verdelen."

"In de meedogenloze jacht op clicks hebben traditionele media deze gepolariseerde extremen aangewakkerd, omdat ze geloven dat dit voor meer geld zorgt, maar door dit te doen is de kans op een gezonde dialoog verloren gegaan," gaat Musk verder in zijn "bericht aan adverteerders" dat natuurlijk tegelijkertijd een bericht is voor álle Twitter-gebruikers.

"Dit is waarom ik Twitter heb gekocht. Ik heb dat niet gedaan omdat het gemakkelijk zal zijn. Ik heb het niet gedaan om meer geld te verdienen," aldus Musk (dat zou ook wat frappant zijn, want de man is 300 miljard waard of iets dergelijks). "Ik deed het om de mensheid te helpen, waar ik van houd. En ik doe dat in alle nederigheid, beseffende dat het zeer wel mogelijk is dat we, ondanks alle bedoelingen, uiteindelijk falen."

Natuurlijk betekent dit niet, zegt Musk, dat Twitter zal en moet veranderen in een chaotische "hel" waar iedereen kan en mag zeggen wat hij wil - hoe vreselijk ook. "Ons platform moet zich aan de wet van het land houden, en iedereen met open armen verwelkomen, waar je je gewenste ervaring volgens je eigen wensen kan inrichten, net zoals dat je allerlei soorten films kunt kiezen afhankelijk van je wensen, van gezinsvriendelijk tot alleen voor volwassenen."

Interessant genoeg reageert rapper Zuby (een conservatieve muzikant) daarop dat het ook vreemd is dat de mensen die voor de meest interacties op Twitter zorgen daar desalniettemin niets mee kunnen verdienen. "Dat kan op andere platformen, zoals YouTube, wel," schrijft hij.

Het antwoord daarop van Musk? "Absoluut." Met andere woorden, hij denkt daar ook al over na en wil in de toekomst dus een systeem creëren waardoor 'groot-twitteraars' ook kunnen verdienen aan hun populariteit.

(Artikel gaat verder onder de oproep onze App te downloaden) Goed nieuws! De Dagelijkse Standaard heeft tegenwoordig een eigen App! Download onze app voor Android of voor iPhone en blijf de hele dag op de hoogste van het laatste échte nieuws en de nieuwste hard rechtse opinies. En als je de app gedownload hebt, laat dan even een review achter alsjeblieft. Het betekent een hoop voor ons!

De eerste belangrijke actie die we nu moeten verwachten: Musk moet heel veel mensen - rechtse mensen, natuurlijk, want linkse mensen kunnen alles onbestraft zeggen op Twitter - terugbrengen op het platform. Dé test is, natuurlijk, de account van Donald Trump. Misschien dat die er nooit meer gebruik van gaat maken omdat hij nu zelf natuurlijk een platform heeft (Truth Social). Dat kan. Maar zijn account moet wél vrijgegeven worden.

Zolang dat niet gebeurt kunnen we `Musk toch wat minder serieus nemen dan we allemaal hoopten. Nu is het afwachten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties