musky

Elon Musk keihard aangevallen door Oekraïense 'diplomaten': schelden, schreeuwen, vloeken

Buitenlandokt 04 2022, 9:06
De rijkste man ter wereld, Elon Musk, heeft op Twitter een proefballonnetje doen opgaan over de vraag: hoe kunnen we een nucleaire oorlog voorkomen? Zijn oplossing voor het Oekraïneconflict is best simpel: onder VN-gezag moet er een echt referendum komen in de regio's waar er onlangs al een referendum gehouden werd en de Krim moet gewoon deel zijn/blijven van Rusland. Voor de rest moest Oekraïne schadeloos gesteld worden, etc. Oekraïense diplomaten reageren furieus. Want wij in het Westen mogen wel wapens en geld geven, maar wee je gebeente als we ook een andere mening hebben.
Elon Musk - Tesla én SpaceX-baas en ook nog eens de rijkste man ter wereld - heeft op Twitter een visie uiteengezet voor het einde van de oorlog in Oekraïne. Een vredesbestand tussen Oekraïne en Rusland zou er zo uit kunnen zien, schrijft hij, waarna hij zijn volgers vraagt wat ze ervan vinden:
- Doe de referenda in de geannexeerde regio's opnieuw maar nu onder VN-supervisie. Rusland vertrekt als de mensen daar dat willen.
- De Krim wordt officieel deel van Rusland, wat het ook al was sinds 1783 (tot Kroestjev's fout)
- Watervoorraad de Krim gegarandeerd
- Oekraïne blijft neutraal
Toen hij deze tweet plaatste werd er meteen over gestemd. Het overgrote meerendeel van de stemmers vond het een goed plan. Maar toen ontdekten Oekraïense officials de poll ook en hop, opeens veranderde de uitslag (Oekraïne staat erom bekend dat het enorm effectief is in het gebruiken van het Internet voor de eigen doeleinde, inclusief het beïnvloeden van dit soort peilingen):
Anderen is het ook opgevallen dat de uitslag razendsnel veranderde. Musk bevestigt dat. "Inderdaad," schrijft hij. "De grootste botaanval die ik ooit gezien heb."
In een andere tweet legt Musk uit waarom hij voor deze aanpak kiest. "Rusland doet nu gedeeltelijke mobilisering," schrijft hij. "Ze gaan naar volledige mobilisering als de Krim in de problemen komt. Het aantal doden aan beide kanten zal werkelijk vreselijk zijn in die situatie."
"Rusland heeft drie keer meer inwoners dan Oekraïne, dus een Oekraïense overwinning in een Totale Oorlog is onwaarschijnlijk. Als je echt geeft om het Oekraïense volk, pleit dan voor vrede."
Maar Oekraïense diplomaten en andersoortige officials zijn woedend. Die mensen willen namelijk helemaal geen vrede. Oh nee. Ze willen ten koste van alles doorgaan met de strijd. En het Westen, nou, dat moet wapens een geld leveren, en voor de rest zijn bek houden. Lees de reactie maar van de Oekraïense ambassadeur in Duitsland op de tweets van Musk:
En nee, voor die ene zin is natuurlijk geen vertaling nodig. Iedereen weet wat dat betekent.
Volodymyr Zelensky, de Oekraïense 'president' (die zoveel 'macht' heeft dat hij een ander - Boris Johnson - hem laat vertellen dat hij geen vrede mag sluiten en doorgaat met vechten waarna duizenden Oekraïeners om het leven komen) ging ook het Internet op om Musk eens goed af te zeiken. Want volgens dat zielige mannetje betekent Musks tweet dat hij Rusland steunt
Wat een verschrikkelijk figuur is dat, zeg. Elke keer die valse keuze. Ik ben er he-le-maal klaar mee.
En dan nog iets. Die Oekraïeners nemen wel geld aan van Westerse belastingbetalers. Ze eisen ook wapens van ons (op onze kosten). Maar vervolgens zeggen ze letterlijk, "houd je bek" als we denken dat we misschien ook wat kunnen zeggen over de gang van zaken in de oorlog.
Zo werkt het niet. Als je op kosten van Westerse belastingbetalers leeft en werkt moet je ook maar eens luisteren naar wat die te zeggen hebben. Oekraïne is haar onafhankelijkheid namelijk al lang kwijt. Het is verworden tot een kolonie van de EU en, met name, Amerika. Prima hoor, als je dat zo graag wilt. Maar gedraag je er dan ook naar.
Overigens steunt Musk natuurlijk Rusland helemaal niet. De man heeft Starlink zelfs op eigen kosten naar Oekraïne gestuurd zodat inwoners van dat land gebruik kunnen maken van het Internet. Dat is dan ook waarom hij deze tweet van David Sacks liket, die furieus reageerde op de aanvallen op Musk.
"Het feit dat Musk aangevallen wordt als zijnde 'pro-Rusland' omdat hij een mogelijk vredesvoorstel in de wereld slingert - terwijl hij Starlink heeft geschonken aan de Oekraïense oorlogsstrijd - laat zien hoe geschift en intolerant het publieke gesprek geworden is," aldus Sacks.
En Musk zelf legt uit dat de totale kosten voor het aanbieden en steunen van Starlink in Oekraïne op dit moment "ongeveer 80 miljoen dollar bedraagt. Onze steun voor Rusland is $0. Overduidelijk zijn we pro-Oekraïne." Maar, zegt hij daarbij, "de Krim opnieuw proberen in te nemen zal resulteren in doden op grote schaal, waarschijnlijk falen, en zelfs een nucleaire oorlog riskeren. Dat zou vreselijk zijn voor Oekraïne en voor de Aarde."
Natuurlijk is het wel duidelijk waarom de Oekraïense leiders niet willen dat de mensen in de genoemde regio's zélf bepalen bij welk land ze mogen horen: dat zijn gebieden met enorm veel Russische sprekers. Let wel: dat zijn gewoon etnische Russen die per ongeluk in Oekraïne bleken te wonen toen de Sovjet-Unie arbitrair wat grenzen in elkaar flanste en die daarin vast bleken te zitten toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel. Kiev is doodsbang dat die mensen ook onder VN-supervisie voor annexatie van Rusland stemmen.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Als ik Elon Musk was zou ik het wel weten: ik zou vandaag nog bevel geven om de Starlinks waar Oekraïne niet voor betaald heeft (de overgrote meerderheid) terug te halen. Die mensen schijnen te denken dat de rest van de wereld verplicht is hen in alles te steunen en dat we voor de rest onze muil moeten houden, maar zo werkt het natuurlijk niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten