Hallo voedseltekort! HAK stopt productie vanwege 'te hoge energiekosten'

Hallo voedseltekort! HAK stopt productie vanwege 'te hoge energiekosten'

Economieokt 03, 18:10
Houd jij heel erg van de appelmoes van HAK? Nou, dan moet ik je teleurstellen. Want dat bedrijf zet de productie voorlopig even stil. De reden? De extreem hoge energiekosten. HAK kan daar gewoon niet tegen werken. Gaaf he, dat nieuwe Nederland van Mark Rutte?
Groenten- en peulvruchtenbedrijf HAK houdt er vanaf januari zes weken mee op. De energieprijzen zijn namelijk zo hoog dat het gewoon niet effectief en efficiënt is om in de winter door te gaan. 
"Het is niet alleen de hoge prijs, maar ook de onzekerheid," laat het bedrijf weten. "Vandaag is het twee euro voor een kuub gas, het is ook wel eens drie euro geweest. Wat het in januari of februari zal zijn weten we niet. Dus om het zekere voor het onzekere te nemen blijven we dan dicht."
En dat is niet al het slechte nieuws. Oh nee. Er is meer. Veel meer. Want de producten van HAK worden ook veel duurder.
"Onze appelmoes is al zo'n 20 cent duurder geworden," zegt het bedrijf daarover. "Als de energieprijzen zo hoog blijven, moet je denken dat producten in de hele breedte 30 procent duurder worden."
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Dit is de kant die het opgaat in Nederland. We moeten allemaal - dat weten we al langer - aan de bedelstaf. Dat is bewust kabinetsbeleid. Maar de manier waarop is zelfs schokkend voor mensen die weten welke kant het opgaat. Appelmoes wordt te duur? HAK houdt er (zes weken) mee op?
Ja. En ja. Inderdaad. Dat is inderdaad de realiteit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten