pedro sanchez 4

Het Nationalistische "VOX" mogelijk sleutel tot nieuwe Spaanse regering bij naderende verkiezingen

Buitenlandjul 23 2023, 14:00
Spanje staat voor een cruciale beslissing bij de vervroegde parlementsverkiezingen op zondag, waar premier Pedro Sánchez zijn positie bedreigd ziet worden door een sterke rechtse oppositie. De rechtse partij leidt in de peilingen, maar een absolute meerderheid lijkt buiten bereik, waardoor de “rechts-populistische” partij VOX een mogelijke partner in een nieuwe regering zou kunnen worden.
De oorspronkelijk geplande verkiezingen voor december zijn vervroegd na een nederlaag van Sanchez's socialistische partij bij lokale verkiezingen in mei. Analisten suggereren dat deze strategische zet de landelijke campagne zou doen samenvallen met de lokale coalitievormingen. De grootste oppositiepartij, de conservatieve PP, voert in veel regio’s gesprekken met de nationalistische VOX, wat voor verdeeldheid zorgt binnen de achterban van de PP.
Ondanks een lichte daling in populariteit, behoudt de partij van PP-leider Alberto Núñez Feijóo nog steeds een voorsprong in de peilingen. Als de conservatieven echter geen absolute meerderheid behalen, lijkt VOX de meest waarschijnlijke coalitiepartner, hoewel sommige peilingen suggereren dat rechtse partijen samen geen meerderheid zouden behalen. Dit zou de eerste keer zijn dat “extreemrechts” deelneemt aan de Spaanse regering sinds de dood van dictator Francisco Franco in 1975.
Ondertussen hoopt Sánchez aan te blijven als premier van Spanje door een coalitie te vormen met het linkse blok Sumar. Als er echter binnen twee maanden geen enkele partij een meerderheid behaalt, zullen de Spanjaarden opnieuw naar de stembus moeten gaan. Deze verkiezingen zullen dus niet alleen bepalen welke partij aan de macht komt, maar ook het politieke landschap van Spanje vormgeven voor de komende jaren.
De politieke tendens in Europa ondergaat duidelijk verandering, waarbij steeds meer rechtse partijen bij verkiezingen goed scoren of positief worden beoordeeld in de peilingen. Een groeiend aantal Europeanen lijkt zich af te keren van het asielbeleid van de EU en de controversiële klimaatmaatregelen, die niet alleen in Nederland maar ook in andere Europese landen voor ophef en problemen zorgen, met name voor boeren.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten