mumbai gba0c20bb1 1920

Indiase belastingdienst doet invallen bij BBC na uitzenden kritische documentaire over premier Modi

Buitenlandfeb 14 2023, 18:00
De Indiase belastingdienst heeft onlangs invallen gedaan bij kantoren van de BBC in New Delhi en Mumbai. Hoewel de dienst geen uitleg heeft gegeven over de operatie, stelt een woordvoerder van de regeringspartij BJP dat de Britse omroep "geen gif moet spuwen" in India. De inval komt slechts enkele weken nadat de BBC een kritische documentaire uitzond over premier Narendra Modi.
Volgens de BJP-woordvoerder maakt de BBC zich schuldig aan propaganda tegen India. Bij de inval in de BBC-kantoren in New Delhi zijn alle telefoons ingenomen. De omroep verklaart echter volledig mee te werken aan het onderzoek en hoopt dat de situatie snel wordt opgelost.
De documentaire in kwestie heeft veel ophef veroorzaakt in India. De Indiase regering heeft het kijken van de documentaire onmogelijk gemaakt en het delen van fragmenten via sociale media is verboden. Op een universiteit werd zelfs de stroom uitgeschakeld om te verhinderen dat studenten de documentaire konden bekijken. Meer dan twintig mensen werden daar opgepakt.
De documentaire uitgezonden door de BBC richtte zich op het optreden van Modi tijdens de dodelijke rellen in zijn thuisstaat Gujarat in 2002. Modi was destijds de minister-president toen meer dan tweeduizend mensen werden gedood. Geïnterviewden suggereren dat Modi de politie opdroeg weg te kijken bij het geweld.
De invallen bij de BBC-kantoren zijn slechts het meest recente voorbeeld van de afnemende persvrijheid in India onder premier Modi. In 2021 werden ook al invallen gedaan bij een Indiase omroep en bij een krant die kritisch was geweest op de corona-aanpak van de regering. Dat laatste is trouwens niet alleen in India een probleem, ook in Nederland wordt kritiek op de corona-aanpak van de overheid niet gewaardeerd.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten