dh 10554 geert wilders

Alexander Kops (PVV) dient wetsvoorstel in om Nederlanders voorrang te geven bij toewijzing van sociale huurwoning

Politiekfeb 14 2023, 19:00
De PVV heeft een wetsvoorstel ingediend waarin staat dat Nederlanders voorrang krijgen bij de toewijzing van een sociale huurwoning. De partij hoopt hiermee de woningnood in Nederland te verminderen en vluchtelingen te ontmoedigen om naar Nederland te komen. Het voorstel omvat ook het schrappen van de verplichting voor gemeenten om een bepaald aantal statushouders te huisvesten.
PVV-Kamerlid Alexander Kops heeft het initiatief namens de PVV genomen voor het wetsvoorstel en stelt dat Nederlanders vaak lang moeten wachten op een sociale huurwoning. Volgens Kops worden mensen die na een asielaanvraag in Nederland mogen blijven (statushouders) beter geholpen dan de Nederlandse burgers. Kops verwijst naar enkele gemeenten waar vrijwel alle huurwoningen tijdelijk gereserveerd werden voor statushouders om aan de huisvestingsdoelstellingen te voldoen. Verschillende organisaties die opkomen voor vluchtelingen en immigranten noemen het voorstel discriminerend en in strijd met de grondwet.
Het wetsvoorstel is nog niet in behandeling genomen door de Tweede Kamer en het is onzeker of het wetsvoorstel voldoende steun krijgt van andere partijen. Gezien het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren met daarbij een recordaantal aan migranten is het sterk aannemelijk dat het voorstel van de PVV het niet gaat halen. Het kabinet krijgt het migratieprobleem maar niet op orde en daarmee zal de regeling die er voor zorgt dat statushouders voorrang krijgen op een sociale huurwoning voorlopig ook nog niet gaan verdwijnen.
De wachttijden voor een sociale huurwoning lopen in veel gemeentes inmiddels al op tot 10 jaar of meer. Statushouders krijgen daarentegen versneld een woning en hoeven vaak niet langer dan een aantal maanden te wachten op een sociale huurwoning en kunnen rustig wachten tot ook de rest van de familie richting Nederland trekt.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten