Nieuwe asielcrisis in aantocht! Tekort van 75.500 opvangplaatsen, 20.000 statushouders versneld voorrang op een woning

Nieuwe asielcrisis in aantocht! Tekort van 75.500 opvangplaatsen, 20.000 statushouders versneld voorrang op een woning

Staatssecretaris van der Burg (VVD) maakt zich zorgen over een dreigend tekort aan opvangplekken. Daarmee staat ons een nieuwe asielcrisis te wachten. Noodopvang wat nu gebruikt wordt als tijdelijke opvang is binnenkort niet meer mogelijk.

Er zijn 51.000 opvangplekken nodig maar die zijn er niet. Het COA maakt nu veel gebruik van tijdelijke noodopvang maar van veel van die opvanglocaties loopt het contract binnenkort af. De verwachting is dat er tegen eind van het jaar zelfs 75.500 opvang plaatsen nodig zijn. Ook moeten er dit jaar nog zo’n 20.000 statushouders versneld gehuisvest worden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid hoopt dat de spreidingswet waarmee de overheid gemeente kan dwingen tot het opvangen van asielzoekers nog voor mei in zal gaan. Het kabinet loopt daarmee alleen wel tegen een groot probleem aan, in maart zijn namelijk de Provinciale Statenverkiezingen en daarmee zal ook de samenstelling van de eerste kamer veranderen. Het kabinet wil nu de dwangwet er zo snel mogelijk doorheen krijgen. De kans is namelijk groot dat de regeringspartijen slecht zullen scoren bij de aankomende verkiezingen.

De huisvesting van statushouders gaat ook niet snel genoeg en gemeenten kijken tegen een achterstand aan. Vorig jaar zouden er 20.000 statushouders gehuisvest moeten worden maar dat is, met een groot tekort aan woningen, uiteraard niet gehaald. Die 20.000 mensen moeten dus ook dit jaar nog versneld een woning krijgen. Nu zitten er ruim 16.000 statushouders in een asielopvang die daarmee weer een plek vrij houden voor nieuwe asielzoekers.

Het is dan ook aannemelijk dat de wachttijden voor een sociale huurwoning dit jaar nog verder zullen stijgen en daarmee zet de overheid onze eigen inwoners op de 2e plaats. Staatssecretaris van der Burg maakt er een enorme puinhoop van en de asielcrisis zal ook naar verwachting dit jaar weer voor veel problemen gaan zorgen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties