Ja ze werkten samen: Elon Musk geeft documenten vrij die collusie bewijzen tussen politiek en Twitter

Ja ze werkten samen: Elon Musk geeft documenten vrij die collusie bewijzen tussen politiek en Twitter

Uit documenten vrijgegeven door Elon Musk blijkt dat het oude leiderschapsteam van Twitter nauwgezet samenwerkte met de Democratische Partij om onwelgevallig nieuws te blokkeren en accounts die dergelijke informatie deelden te bannen. In Amerika heeft dit voor enorme volkswoede gezorgd omdat het bewijst dat wat conservatieven al die tijd riepen klopt: Big Tech en Big Government werken samen.

Het belangrijkste nieuwsfeit waar Musk en de journalist Matt Taibbi - die het allemaal opschreef (op Twitter natuurlijk!) - zich voor nu op concentreerden is: het verhaal over de laptop van Hunter Biden. Dat is de zoon van Joe Biden. Diens computer kwam in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2020 nadrukkelijk in het nieuws. De New York Post publiceerde er een lang artikel over.

Want, niet schrikken, Hunter bleek een drugsgebruikende, prostitutuee-jeweetwellende, corrupte bozo pur sang te zijn. Bewijs daarvoor stond allemaal op de website. Er waren foto's, video's en documenten waarin je zag dat hij drugs gebruikte, met prostituees in bed rolde, boos werd op een escort omdat hij dacht dat ze van hem gestolen had, en natuurlijk documenten waaruit bleek dat de macht van zijn vader misbruikt werd om de familie Biden lekker te verrijken.

Er was daarbij zelfs sprake van echte corruptie. Zo berichtte de New York Post (de enige grote krant die hierover berichtte) dat de Bidens smerige spelletjes speelden in Oekraïne. Met Hunter die daar bakken met geld verdiende terwijl Joe ervoor zorgde dat overheidsfunctionarissen in dat land die niet deden wat hij zei ontslagen werden. Joe Biden was toen immers vice-president onder Barack Obama. Het ging hierbij niet alleen om 'even laten zien we die baas is.' We hebben het over miljoenen en miljoenen dollars die in de koffers van de Bidens verdwenen.

Volg mij op Twitter.

Wat er gebeurde toen de New York Post met dit nieuws kwam was ongelooflijk. Twittergebruikers die erover berichtten werden geband. Tweets die naar verhalen erover linkten werden 'gedelinkt,' wat inhoudt dat mensen niet op de link konden drukken om het verhaal te lezen. Zelfs mensen die in DM's (privéberichten!) erover schreven naar elkaar werden bestraft.

Dit kon gebeuren omdat, zoals nu blijkt uit de documenten, Team Biden en het team van Twitter nauwgezet samenwerkten om dit verhaal en vergelijkbare verhalen (negatief voor Biden) in de kiem te smoren. Voormalig censuur-bazinnetje Vijaya Gadde speelde daar een grote rol in - zo'n grote dat ze zelfs toenmalig CEO Jack Dorsey er zo veel mogelijk buiten hield, wetende dat hij de meningsvrijheid nog iets van lief had en dit soort censuur belachelijk vond.

Uit emails blijkt dat "Team Biden" een lijst met te bannen accounts/te verwijderen tweets aan Twitter gaf. De betrokken Twitter-topper gaf die informatie door aan degene die over censuur ging. Vervolgens antwoordde die kort en krachtig: "Afgehandeld."

Bam! Musk geeft documenten vrij waaruit samenwerking blijkt tussen Twitter en Team Biden voor 2020-verkiezingen
Bam! Musk geeft documenten vrij waaruit samenwerking blijkt tussen Twitter en Team Biden voor 2020-verkiezingen

Toen het artikel over Hunter Bidens wangedrag naar buiten kwam in de New York Post kwam de Twitter-top samen met de Democraten in actie.

Twitter-bazen gingen zo ver om links te verwijderen en waarschuwingen erbij te zetten dat het "onveilig" kon zijn. Ze blokkeerden zelfs transmissie van het verhaal via DM - een tactiek die tot dan toe alleen werd gebruikt in heel extreme gevallen.

Bam! Musk geeft documenten vrij waaruit samenwerking blijkt tussen Twitter en Team Biden voor 2020-verkiezingen

Witte Huiswoordvoerster Kayleigh McEnany werd zelfs van haar Twitter gegooid toen ze het verhaal deelde. Intern werd daarover gesproken bij Twitter, zeker toen Team Trump hier over klaagde. "Doe in ieder geval net alsof je je druk maakt [om democratie]," schreef dat team aan Twitter.

Dat vonden ze niet fijn bij Twitter. Op aanvraag van Team Biden wilden ze het verhaal uit het nieuws houden. Daar verzonnen ze het excuus voor dat gepubliceerd materiaal niet via een hack bemachtigd mag zijn. Alleen was er een probleem: de laptop was niet gehackt, maar door Hunter Biden zelf aan een computerfixer gegeven omdat de computer niet werkte. Vervolgens haalde hij zijn computer niet meer op.

Dat excuus ging dus niet op. En ja, dat hadden ze ook al snel door bij Twitter. Toch bleven ze er aan vasthouden.

Bam! Musk geeft documenten vrij waaruit samenwerking blijkt tussen Twitter en Team Biden voor 2020-verkiezingen

Op een gegeven moment werd hardop gezegd dat iedereen doorhad dat het een beetje vreemd was. Maar de absolute top van het bedrijf - op Jack Dorsey na, die werd er buiten gehouden! - hield eraan vast. Ja, zelfs toen één van de Twitter-werknemers die over moderation ging aangaf dat, hoewel hij "gepassioneerd voor Biden" was, deze censuur volgens hem belachelijk was kreeg hij de opmerking terug dat ze er lekker mee doorgingen. Niet omdat de laptop gehackt was (het was al lang duidelijk dat dit het geval niet was), maar omdat dat nou eenmaal het excuus was...

In de berichten hieronder zie je ook dat Yoel Roth - één van de betrokkenen - onder meer zegt: "Gezien het SERIEUZE risico en de lessen van 2016..." Dit is dus een verwijzing naar de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Jawel, het werd gewoon hardop gezegd.

Bam! Musk geeft documenten vrij waaruit samenwerking blijkt tussen Twitter en Team Biden voor 2020-verkiezingen
Bam! Musk geeft documenten vrij waaruit samenwerking blijkt tussen Twitter en Team Biden voor 2020-verkiezingen

Volgens journalist Matt Taibbi is dit slechts één van de vele voorbeelden waaruit blijkt dat Twitter samenwerkte met de Democraten in Amerika om Republikeinen het leven onmogelijk te maken - en om verkiezingsuitslagen te beïnvloeden.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Elon Musk, de nieuwe eigenaar van Twitter die deze informatie gedeeld heeft met Taibbi, laat dan ook direct weten dat dit slechts het eerste verhaal in een serie is. De tweede aflevering komt er "morgen" (dus vandaag) aan. Hij maakt ook heel duidelijk dat dit voor hem een issue van meningsvrijheid is en dus van illegale censuur. Want Democraten (die toen al in de meerderheid waren in het Congres en dus al de wetgevende macht waren) droegen Twitter niet op om illegale content te censureren, maar content die hen gewoon niet goed uitkwam.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties