shutterstock 1405653386

Joe Biden valt door de mand: Europese bondgenoten vrezen terugkeer van vredestichter Trump

Buitenlandjun 28, 10:00
Het was een genante vertoning voor Joe Biden tijdens het eerste presidentsdebat van CNN tegen Donald Trump. Terwijl de wereld toekeek, kon niemand ontkennen dat Biden volledig afging als een gieter. Europese bondgenoten beginnen zich nu serieus zorgen te maken over de mogelijkheid dat ze in de toekomst weer zaken moeten doen met niemand minder dan vredestichter Donald Trump.
Biden kwam zwak en onsamenhangend over, terwijl Trump, hoewel hij zijn gebruikelijke bombastische uitspraken deed, tenminste duidelijk was in zijn boodschap. Het links-liberale Politico verwoordde het zo: "Biden kwam zwak over, terwijl Trump loog en het onmogelijke beloofde." Buitenlandse diplomaten en functionarissen waren teleurgesteld en zelfs gealarmeerd door Biden's optreden. Sommigen vroegen zich openlijk af of de huidige Amerikaanse president wel klaar is voor een tweede termijn als leider van een nucleair bewapende supermacht.
Het debat over buitenlands beleid, hoewel zelden een hoofdthema in Amerikaanse presidentsdebatten, speelde een grote rol. Trump beschuldigde Biden herhaaldelijk ervan Amerika mogelijk naar de Derde Wereldoorlog te leiden. Hij beweerde dat de invasie van Rusland in Oekraïne en de aanval van Hamas op Israël nooit zouden hebben plaatsgevonden als hij nog steeds president was. Biden, aan de andere kant, kon zijn zaak niet goed presenteren en overdrijving was aan de orde van de dag.
Internationale functionarissen en diplomaten verwachtten van Biden dat hij zich sterker zou presenteren, maar werden teleurgesteld. Een Europese diplomaat sms'te naar Politico: "Internationaal ziet dit er niet goed uit voor Amerika." Dit sentiment wordt gedeeld door velen die zich zorgen maken over de toekomst van de trans-Atlantische relaties.
De realiteit is dat Europa onvoorbereid is op een mogelijke terugkeer van Trump. Rem Korteweg van het Clingendael Instituut verwoordde het scherp op X: "De slechte prestatie van Biden gisteravond zou alle resterende twijfel moeten wegnemen dat Europa zich moet voorbereiden op een presidentschap van Trump. Anders doen zou nalatig zijn. Maar de realiteit is dat Europa onvoorbereid is: economisch, diplomatiek, technologisch en mentaal."
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Het wordt tijd dat Europa zich voorbereidt op de mogelijke terugkeer van Donald Trump. Terwijl Biden worstelt om zijn zwakke imago op te poetsen, moet Europa erkennen dat er grote veranderingen op komst zijn. Als Europa een kansloze oorlog wil voeren met Rusland, zullen ze er alleen voor staan. De tijden veranderen en Europa moet zich hierop voorbereiden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten