paus

Lichaam paus Franciscus overgebracht naar Sint-Pietersbasiliek voor laatste eerbetoon

Buitenland23 apr , 10:30
Het lichaam van de overleden paus Franciscus is woensdagochtend overgebracht naar de Sint-Pietersbasiliek, waar gelovigen tot en met vrijdag de gelegenheid krijgen hem een laatste groet te brengen. De paus, die op 88-jarige leeftijd overleed op paasmaandag in zijn appartement in Casa Santa Marta, wordt zaterdag begraven.
De plechtige overbrenging vond plaats in de vroege ochtenduren. Na een moment van gebed in de kapel van Casa Santa Marta werd de open kist met het lichaam van paus Franciscus verplaatst via het Santa Martaplein naar het Sint-Pietersplein. Daar stonden al vele gelovigen te wachten.
De processie werd geleid door camerlengo Kevin Farrell en bestond onder anderen uit kardinalen en medewerkers van het Vaticaan. Via de hoofdingang werd het lichaam binnengedragen in de imposante Sint-Pietersbasiliek, waar het de komende dagen opgebaard blijft.

Toegang tot de basiliek voor het publiek

Voorheen was het afscheid nemen van de paus voorbehouden aan een beperkte groep binnen de muren van het Vaticaan, waaronder de curie en andere kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders. Met de opbaring in de basiliek wordt het afscheid nu openbaar toegankelijk. Belangstellenden kunnen de basiliek betreden op woensdag tussen 11.00 uur en middernacht. Ook op donderdag en vrijdag blijft de toegang geopend voor het publiek.

Uitvaart in aanwezigheid van wereldleiders

De uitvaart van paus Franciscus zal plaatsvinden op zaterdag. Naar verwachting zal een groot aantal gelovigen, evenals kerkelijke en wereldlijke leiders, de plechtigheid bijwonen. De ceremonie wordt wereldwijd live uitgezonden en markeert het einde van een pausdom dat in het teken stond van sociale rechtvaardigheid, interreligieuze dialoog en eenvoud.

Casa Santa Marta

De locatie van Casa Santa Marta, waar paus Franciscus woonde en overleed, is van bijzondere betekenis. Het is officieel een gastenverblijf van de Heilige Stoel, maar de paus koos ervoor om daar te blijven wonen in plaats van in het traditionele pauselijk appartement. Die keuze weerspiegelde zijn persoonlijke stijl: bescheiden, nabij en gericht op het dienen van de gemeenschap.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun DDS! De Dagelijkse Standaard vecht tegen de stroom in en brengt u het nieuws en de opinie die de mainstream media vaak voor u verzwijgen. Maar dit belangrijke werk kost geld en wij zijn volledig afhankelijk van de steun van onze lezers. Wilt u dat wij doorgaan? Help ons dan met een donatie via BackMe! Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om uw stem te blijven vertegenwoordigen en de strijd voor een écht rechts geluid voort te zetten. Doneer nu via: https://dds.backme.org/

Rouw en voorbereiding op de uitvaart

Met de overbrenging van het lichaam naar de Sint-Pietersbasiliek begint een periode van publiek rouwbetoon. De komende dagen zullen duizenden mensen uit binnen- en buitenland naar Rome afreizen om afscheid te nemen van een paus die voor velen symbool stond voor een meer toegankelijke en menselijke Kerk.
De voorbereidingen voor de uitvaart zijn inmiddels in volle gang. De Vaticaanse autoriteiten verwachten grote drukte rond het Sint-Pietersplein en nemen de nodige veiligheidsmaatregelen. De ceremonie op zaterdag zal gepaard gaan met traditionele katholieke rituelen, uitgevoerd in het bijzijn van wereldleiders, geestelijken en gelovigen van over de hele wereld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten