shutterstock 2149144427

Media laten Zelensky keihard vallen: "Hij is boos, hij houdt zichzelf voor de gek, hij denkt dat hij een messias is"

Buitenlandokt 31 2023, 13:03
Vorig jaar benoemde Time Magazine de Oekraïense president Zelensky tot "persoon van het jaar." Dit jaar denkt het tijdschrift daar heel anders over. In een totale ommekeer wordt hij nu namelijk "delusional" genoemd (oftewel, hij misleidt zichzelf), en wordt hij weggezet als een man zonder steun die nog de enige is die denkt dat Oekraïne de oorlog kan winnen. Het kan verkeren.
Bijna twee jaar lang is Zelensky in het Westen neergezet als een held. Ja, hij is echt een man die zijn land wel even groot maken. Die de Russische beer gaat verslaan. Nou ja, dat gaat zijn leger doen, maar dan echt onder zijn inspirerend leiding.
Nou, na twee jaar van dat soort propaganda is alles nu opeens anders. Time Magazine zet namelijk vol de aanval op hem in - en die aanval past in een grotere ommekeer in de media. Hij wordt echt neergezet als een man die de werkelijkheid totaal uit het oog verloren is, die in een alternatieve realiteit leeft, en die eigenlijk gewoon niemand meer heeft om zich heen.

Minder steun

"Niemand gelooft in onze overwinning als ik, niemand," wordt hij geciteerd. Twee jaar geleden werd dat op een positieve toon opgeschreven. Nu niet meer. Nu is het negatief. Uitgesproken negatief, zelfs.
"De publieke steun voor hulp aan Oekraïne is al maanden aan het afnemen in de VS, en het bezoek van Zelensky heeft daar niets aan veranderd," stelt Time daarop. "Zo'n 41% van de Amerikanen wil dat het Congres meer wapens levert aan Kiev, een daling ten opzichte van 65% in juni, toen Oekraïne een groot tegenoffensief begon, volgens een Reuters-enquête die kort na Zelensky's vertrek werd afgenomen.
Dat offensief verloopt tergend langzaam en met enorme verliezen, waardoor het voor Zelensky steeds moeilijker wordt om partners ervan te overtuigen dat de overwinning om de hoek ligt. Met het uitbreken van de oorlog in Israël is zelfs het vasthouden van de aandacht van de wereld voor Oekraïne een grote uitdaging geworden."
Vervolgens komen er verslagen van zijn gesprekken met zijn eigen kabinet en leger. "Hoe voelt de president zich?" vroeg de Time-verslaggever aan die Oekraïense ambtenaren en politici. "Boos," was het antwoord.

Messianistisch

"De gebruikelijke sprankeling van zijn optimisme, zijn gevoel voor humor, zijn neiging om een vergadering in de oorlogskamer op te vrolijken met een beetje geplaag of een schuine grap, niets daarvan heeft het overleefd tot in het tweede jaar van de totale oorlog. 'Nu komt hij binnen, krijgt de updates, geeft de bevelen en loopt weer weg,' zegt een langdurig lid van zijn team. Een ander vertelt me dat Zelensky zich vooral verraden voelt door zijn westerse bondgenoten. Ze hebben hem zonder de middelen gelaten om de oorlog te winnen, alleen de middelen om het te overleven."
"Ondanks de recente tegenslagen op het slagveld, is hij niet van plan om te stoppen met vechten of om op welke manier dan ook om vrede te smeken," gaat Time verder. "Integendeel, zijn geloof in de uiteindelijke overwinning van Oekraïne op Rusland is verhard tot een vorm die sommige van zijn adviseurs zorgen baart. Het is onwrikbaar, grenzend aan het messianistische. 'Hij houdt zichzelf voor de gek,' vertelt een van zijn naaste medewerkers me gefrustreerd. 'We hebben geen opties meer. We winnen niet. Maar probeer hem dat maar eens te vertellen.'"

Zelensky alleen

Dit zijn natuurlijk keiharde woorden, zeker omdat ze uit zijn eigen team komen. Maar het is niet verrassend. Steeds meer mensen zijn immers klaar met de koppigheid van Zelensky; een koppigheid die in vele tienduizenden doden Oekraïeners heeft geresulteerd. En elke dag komen er nóg meer om.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS willen we dat er vréde komt. En snel! Daarom propageren wij een vredelievende boodschap, elke dag weer. Alleen betalen we daar wel een prijs voor. Als je niet druk aan het oorloghitsen bent bestraft Big Tech je namelijk keihard. Daar merken wij de gevolgen ook van. Gelukkig kunnen we overeind blijven staan dankzij steun van onze loyale lezers. Steun ons ook! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan voor de vrede en tégen de mafketels die meer, meer, meer oorlog willen!
Ondertussen is het duidelijk dat men in het Westen ook wel klaar is met hem. De enige voor wie dat niet lijkt te gelden is onze eigen premier Rutte. Die blijft publiekelijk nog wel publiekelijk achter hem staan, maar ja, dat moet hij ook doen als hij echt secretaris-generaal van de NAVO wil worden.
Maar voor de rest zijn de media én Westerse leiders dus wel klaar met Zelensky. En dat belooft weinig goeds voor hém. Als ze hem echt laten vallen is het namelijk heel snel gedaan met zijn oorlog tegen Rusland... Dan moet er een vredesakkoord gesloten worden omdat Oekraïne anders alles verliest dat ze heeft. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten