oefening defending freedom 2019 6

NCTV-medewerker riskeert 15 jaar gevangenisstraf voor lekken van staatsgeheimen aan Marokko

Buitenlandfeb 07, 21:00
Het Openbaar Ministerie onthuld dat een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verdacht wordt van het lekken van bijna 928 staatsgeheime documenten aan Marokko. De 64-jarige Ab el M. werd vorig jaar gearresteerd op de luchthaven Schiphol en riskeert een gevangenisstraf van vijftien jaar.
De alarmerende zaak kwam aan het licht door een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), waarin stond dat El M. mogelijk een Marokkaanse spion was. De AIVD ontdekte dat hij staatsgeheime informatie had geprint op zijn werk en deze ook thuis bewaarde. Bovendien bleek dat hij al sinds 2020 contact had met de directeur contra-inlichtingen van een Marokkaanse inlichtingendienst, wat leidde tot vermoedens van spionageactiviteiten.
Het onderzoek bracht verontrustende details aan het licht, waaronder het feit dat El M. staatsgeheime informatie in Den Haag printte en dat er beelden waren waarop te zien is hoe hij deze documenten in zijn tas stopt. Bij hem thuis werden bijna 800 geheime documenten aangetroffen, waarvan er 312 als staatsgeheim waren geclassificeerd. De vermoedelijke spion verscheen niet op de zitting en beroept zich op zijn zwijgplicht, terwijl zijn advocaat beweert dat hij loyaal is aan Nederland en de staatsveiligheid.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Opmerkelijk is ook de aanhouding van een voormalige collega die El M. zou hebben geholpen bij het printen van geheime documenten. Hoewel ze beweert niets te weten over de intenties van El M., blijft ze verdachte. Het Openbaar Ministerie voorziet nog een langdurig onderzoek van mogelijk een jaar, wat aantoont hoe complex en omvangrijk deze zaak is. In de tussentijd staat de nationale veiligheid op scherp, terwijl het rechtssysteem deze ongekende schending van staatsgeheimen grondig onderzoekt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten