14002629 96bb3ce478 c

Europees Hof concludeert dat Air France heeft geprofiteerd van miljarden aan KLM-coronasteun

Binnenlandfeb 07, 20:00
Het Europees Hof van Justitie heeft de goedkeuring voor €3,4 miljard aan kredietfaciliteiten voor KLM tijdens de coronacrisis nietig verklaard. Deze beslissing volgde op een zaak aangespannen door Ryanair, die beweerde dat er sprake was van oneerlijke concurrentie.
Het Gerecht van het Hof stelde vast dat ook zustermaatschappij Air France en holding Air France KLM 'indirect' profiteerden van het steunpakket, zij het zonder officiële erkenning als ontvangende partij. Eerder onderging het leningenpakket al een juridische strijd, waarbij de voorwaarden werden aangepast en groen licht uiteindelijk werd gegeven.
Desondanks zijn de leningen inmiddels volledig terugbetaald. Het Gerecht benadrukt dat KLM en de holding in Parijs dusdanig verweven zijn dat het onduidelijk is of Air France KLM niet indirect van de steun aan KLM heeft geprofiteerd. De Europese Commissie wordt opgeroepen om de 'Chinese walls' binnen de luchtvaartcombinatie nader te onderzoeken. KLM en de Europese Commissie behouden het recht om in beroep te gaan tegen deze uitspraak.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Een woordvoerder van KLM reageert op de uitspraak met de mededeling dat de leningen inmiddels zijn terugbetaald, en de faciliteit in april 2023 is opgezegd. De luchtvaartmaatschappij zal de uitspraak van het Hof grondig bestuderen. De initiële afspraken stipuleerden dat alleen KLM mocht profiteren van de Nederlandse steun, maar de complexe relatie met Air France KLM heeft tot juridische geschillen geleid. Het Hof heeft recentelijk een vergelijkbaar oordeel geveld met betrekking tot Air France.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten