shutterstock 1539724655

'Nord Stream 2 is opgeblazen door Amerika': topjournalist Seymour Hersh heeft de scoop

Buitenlandfeb 09 2023, 13:00
Volgens de Amerikaanse topjournalist Seymour Hersh heeft Amerika Nord Stream 2 - de pijpleiding van Rusland naar (met name) Duitsland) - opgeblazen. Dat riepen veel kenners natuurlijk al meteen na de actie... maar Hersh heeft nu een lang artikel geschreven hierover, met veelvuldig gebruik van bronnen. Hij noemt namen en toenamen, legt uit wat er precies gebeurd is, en concludeert: het was een Amerikaanse operatie (samen met Noorwegen).
Er was een geheime taakgroep gevormd bestaande uit leden van de Joint Chiefs of Staff, de CIA, de State en Treasury Departments, aldus Hersh. Het doel was om te bespreken hoe te reageren op de aanstaande invasie van Rusland in Oekraïne. Tijdens verschillende vergaderingen werden opties voor aanvallen besproken, waaronder het gebruik van een nieuw gecommissioneerde onderzeeër om de pijpleiding aan te vallen en het laten vallen van bommen met vertraagde ontstekingen.
De CIA stelde voor om de actie covert uit te voeren, aangezien dit anders als een oorlogshandeling gezien kon worden. Het team kwam uiteindelijk met een plan voor een geheime operatie die zou gebruikmaken van duikteams om een explosie langs de pijpleiding te veroorzaken. Er was veel overleg en uitproberen nodig, maar uiteindelijk lukte het de CIA en de National Security Agency om de Russische communicatiekabel te vinden en te onderscheppen met een geavanceerd luisterapparaat.
In maart vlogen enkele leden van het team naar Noorwegen om de Noorse geheime dienst en marine te ontmoeten. Een van de belangrijkste vragen was waar precies in de Oostzee de explosieven moesten worden geplaatst. Nord Stream 1 en 2 waren meestal slechts een paar kilometer van elkaar verwijderd tijdens hun tocht naar de haven van Greifswald in het verre noordoosten van Duitsland. De Noorse marine vond snel de juiste plek, in de ondiepe wateren van de Oostzee een paar mijl uit de kust van Bornholm Island.
De Amerikanen leverden één belangrijk element: ze overtuigden de plannenmakers van de Sixth Fleet om een onderzoeks- en ontwikkelingsoefening toe te voegen aan het programma. De oefening, zoals door de marine bekendgemaakt, betrof de Sixth Fleet in samenwerking met de "onderzoeks- en oorlogscentra" van de marine. Het evenement op zee zou plaatsvinden voor de kust van Bornholm Island en betrof NATO-teams van duikers die mijnen plaatsten, terwijl concurrerende teams de nieuwste onderwatertechnologie gebruikten om ze te vinden en te vernietigen.
Het was tegelijkertijd een nuttige oefening en een ingenieus verhaal. De mannen uit Panama City zouden hun werk doen en de C4-explosieven zouden aan het einde van BALTOPS22 op hun plek zijn, met een 48-uur timer. Allen, Amerikanen en Noorse, zouden verdwenen zijn voor de eerste explosie plaatsvond.
Op 26 september 2022 maakte een Noorse marine P8 verkenningstoestel een schijnbaar routinematige vlucht en liet een sonarbouw zakken. Het signaal verspreidde zich onderwater, eerst naar Nord Stream 2 en vervolgens naar Nord Stream 1. Een paar uur later werden de krachtige C4-explosieven getriggerd en werden drie van de vier pijpleidingen buiten werking gesteld. Binnen enkele minuten konden poelen methaan gas die nog in de gesloten pijpleidingen achterbleven, worden gezien op het oppervlak van het water en de wereld leerde dat er iets onomkeerbaars had plaatsgevonden.

Thierry Baudet krijgt weer gelijk

En kijk, wat zien we op deze beelden uit de Tweede Kamer van een paar maanden geleden? Toen was er één dapper Kamerlid dat premier Mark Rutte ermee confronteerde dat Amerika weleens de dader kon zijn van deze walgelijke actie. Rutte verwierp dat toen totaal, deed het af alsof het "onzinnig" was. Maar nee, wat Baudet zei klopt dus - volgens Hersh tenminste, en die man is echt een absolute topjournalist met decennialang ervaring. 
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Zo ontzettend raar he? Dat Rutte dit toentertijd niet al in de gaten had, dat Amerika een serieuze kandidaat was voor 'de schuldige,' maar Baudet wel. Terwijl Rutte - zou je denken - alle informatie hierover had gekregen van de inlichtingendiensten die ongetwijfeld veel meer wisten.
Tja. Je gaat bijna denken dat zo'n man als Rutte gewoon liegt en bedriegt in de Tweede Kamer. Niet om zichzelf of het land te beschermen... maar om Amerika uit de wind te houden.
Misschien dat een Nederlandse premier wat minder bezig zou moeten zijn met het behartigen van de Amerikaanse belangen en wat meer met die van óns?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten