shutterstock 1410763751

President Letland wil 'etnisch Russische Letten' discrimineren: 'Zet ze buiten de maatschappij'

Buitenlandaug 25 2022, 15:31
Egils Levits, de president van Letland, heeft zijn landgenoten opgeroepen om etnisch Russische Letten die het niet eens zijn met het anti-Russische beleid van de regering kapot te maken. Ze moeten "buiten de maatschap" gezet worden en totaal "geïsoleerd" worden. Hij wil dus een tweeklassensysteem creëren.
Letland hoorde ooit bij de Sovjet-Unie. Geografisch niet eens zo gek, want er woonden en wonen een groot aantal Russische sprekende burgers. Of, beter gezegd, etnische Russen.
Deze etnische Russische Letten hebben het nu bijzonder zwaar te verduren. 'Hun' president roept namelijk op om ze het leven onmogelijk te maken. Tenminste, als ze zijn "anti-Russische beleid" niet steunen. Hij wil dat de eigen Letse bevolking het etnische Russische probleem dan even afhandelt. En dat houdt in eerste plaats in dat ze totaal buiten de maatschappij geplaatst moeten worden.
Op zich is het weinig verrassend dat een Lets leider zoiets roept. Dat land heeft namelijk een beetje een geschiedenis in het vervolgen van etnische minderheden. De Joden kunnen daarover meepraten. Zo speelde het Arajs Commando een sleutelrol in het uitvoeren van de holocaust in de regio. Die groep werd geleid door de radicale Viktors Arajs en was verantwoordelijk voor de dood van 80.000 tot 100.000 'Letse burgers.' Let wel, 70.000 van die doden waren Letse Joden. Dat was ongeveer de helft van het totaal aantal Joden in Letland. Die dus vermoord werden door hun 'mede-Letten.' Daarbij werden er ook nog eens 20.000 Joden vermoord in Letland die uit andere landen kwamen. 
Maar dat natuurlijk geheel terzijde, want vergelijkingen maken tussen moderne etnische vervolgingen en de Jodenvervolging is een vreselijke misdaad bij ons - behalve als je de manier waarop Marokkanen behandeld wordt met die Jodenvervolging. Dan mag het wel.
In Rusland wordt er woedend gereageerd op de oproep van Levits. Er zijn namelijk nogal wat Russen die vinden dat de Letten boter op hun hoofd hebben. En dan niet een grammetje of twee, maar hele kilo's.
"Wees de meest loyale shocktroepen van de Bolsjevieken," schrijft de bekende Twitteraar en podcaster Russians With Attitude. "Wees Lenins persoonlijke Praetoriaanse Garde. Wees de meest overtuigd communistische etniciteit in de Sovjet Unie per capita voor decennia. Krijg gratis industrie en infrastructuur. Stap over naar de Duitse zijde. Verlies. Blijf een gepriviliseerd deel van de Sovjet-Unie. Blijf klagen." Zo vat die account de recente geschiedenis van de Letten samen.
En hij was nog niet klaar. Want hij stelt ook dat het een "fatale fout" was voor de Sovjet Unie om de Baltische Staten te annexeren. "Het resulteerde in armoede in Centraal Rusland omdat de voorraden daar gegoten werden in het meest ondankbare moeras op aarde." Daarbij heeft hij dan dit kaartje waaruit blijkt dat de Baltische Staten en West Oekraïne het 't best hadden in de tijd van de Sovjet Unie, terwijl Centraal en Oost-Rusland totaal leeggezogen werden om dat deel van de Unie te bevoorraden. 
Dat is natuurlijk een nogal gekleurde visie - letterlijk - maar a) het maakt het niet minder waar en b) het maakt het niet minder relevant. Zo kijken heel veel Russen inderdaad aan tegen de Baltische Staten, en opmerkingen als die van Levits zorgen daardoor voor nog veel meer onderlinge haat en nijd.
(Het artikel gaat verder onder de oproep onze apps te downloaden)
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Misschien dat dit de Letten ook niet heel veel uitmaakt omdat ze deel uitmaken van de NAVO en zich veilig wanen. En ja, misschien zijn ze zelfs wel veilig - hoewel je je afvraagt of dit op de lange termijn ook zo is als de spanningen maar toe blijven nemen terwijl zowel Navo als Rusland onder geen beding een atoomoorlog willen.
Dan nog. Dan nog is wat Levits roept ronduit schandelijk. Hij wil een hele bevolkingsgroep buitenspel zetten omdat ze a) een andere etniciteit hebben en/of b) een andere mening hebben. Dat, mensen, is zo totalitair in aard, dat je je afvraagt waar onze eigen leiders in vredesnaam de euvele moed vandaan halen om te stellen dat de 'strijd' tussen Oekraïne en diens bondgenoten aan de ene kant, en Rusland aan de andere kant een strijd is tussen vrijheid en democratie aan de ene kant, en totalitarisme aan de andere kant.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten