Screen Shot 2022 08 22 at 164144

Russische veiligheidsdienst FSB: 'We hebben de moord op Darya Doegina opgelost, dader is Oekraïense Natalya Vovk'

Buitenlandaug 22 2022, 15:19
De Russische veiligheidsdienst de FSB is na de brute moordaanslag op Darya Doegina meteen in actie gekomen. Nu, daags na de aanslag, heeft de FSB de zaak al opgelost - tenminste, dat zegt de dienst zelf. De dader zou Natalya Vovk zijn. Een vrouw uit Oekraïne.
Onlangs vond er in Moskou Oblast een vreselijke terreuraanslag plaats. Daarbij kwam Darya Doegina om het leven. Doegina was een jongevrouw die haar eigen invloedrijke website runde. Maar belangrijker was dat ze de dochter was van Aleksandr Doegin, volgens velen de meest invloedrijke moderne filosoof in Rusland.
Doegina's auto werd opgeblazen toen ze terugreed van een "Traditiefestival" waar zij en haar vader eregasten waren. Er bleef niets over van haar auto. Ze was op slag dood. Op beelden kun je zien hoe haar vader - die in een andere auto, achter die van haar reed - geschokt toekijkt.
De FSB is daarna meteen in actie gekomen. Volgens tegenstanders van Vladimir Poetin - tegenstanders die tegenwoordig in Oekraïne zijn - zouden de daders "Russische patriotten" zijn. Een zelfverklaarde nieuwe groepering deed zelfs een officiële verklaring uitgaan. Ze noemen zich het Nationale Republikeinse Leger van Rusland. En oh, oh, ze zouden dit doen omdat ze heel erg tegen Poetin en zijn oorlog zijn.
Natuurlijk geloven niet veel mensen dat dit klopt. Niemand had ooit van die groep gehoord. Nee, zei ik bijvoorbeeld zelf al op Twitter, het had er alle schijn van een andere groep erachter zat, maar in de schoenen probeerde te schuiven van een (mogelijk zelfs niet-bestaande) Russische organisatie in de hoop voor meer onrustig in Rusland te zorgen.

FSB: 'Oekraïense inlichtingendiensten zitten achter de aanslag'

Nou, volgens de FSB is dat inderdaad allemaal je reinste onzin. De Russische veiligheidsdienst zegt al te weten wie achter de aanslag zat: Natalya Vovk, een vrouw uit Oekraïne.
Vovk zou geboren zijn in 1979. Op 23 juli arriveerde ze volgens de FSB in Rusland. Vervolgens huurde ze een woning in de flat waar Doegina ook woonde, in Moskou. Op de dag van de aanslag zou Vovk in een Mini Cooper achter Doegina aan zijn gereden. "Ze veranderden de kentekenbewijzen drie keer, ze gebruikten kentekenbewijzen uit de DPR, Kazakstan, en Oekraïne."
Vovk en haar dochter Sofia Shaban zouden naar het Traditiefestival zijn gegaan waar Doegina en haar vader eregasten waren. Terug naar huis lieten ze de IED (bermbom) afgaan met behulp van een afstandsbediening. Toen de missie geslaagd was vluchtten ze naar Estland, via de stad Pskov.
Dit is allemaal natuurlijk bijzonder ernstig. De FSB stelt daarbij namelijk ook dat Vovk niet op eigen houtje handelde, maar als uitvoerder van een plan van de Oekraïense inlichtingendiensten.
(Artikel gaat door onder de oproep ons te steunen)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ongelooflijk genoeg hebben Russische podcasters ontdekt dat er op dit moment een Mini Cooper te koop wordt aangeboden in Kiev door ene Danil Shaban. Shaban is de achternaam waarmee Natalya geboren werd. Haar eigen familienaam dus. En Danil blijkt... lid te zijn van het controversiële Azov bataljon.
Ondertussen ontkent Oekraïne elke betrokkenheid. Niet zo gek, natuurlijk, want dit soort aanslagen leiden tot enorme wraakacties waar burgers het slachtoffer van worden - en het lijkt ook bepaald niet goed voor het imago van Oekraïne. Het is immers een terreuraanslag. Maar laten we eerlijk zijn, de kans dat het om een gloednieuwe Russische groepering gaat die zo'n hekel heeft aan Poetin dat het Russische burgers aanvalt is natuurlijk gewoon heel klein, zeker omdat het zogenaamd zou gaan om 'oud-officieren' van het Russische leger.
Daar komt trouwens nog eens bij dat de FSB als extreem competent bekendstaat als het gaat om de interne aangelegenheden in Rusland. De kans dat de FSB zich na zo'n misdaad laat bedotten is vrij klein.

UPDATE

Oh kijk, volgens kenners staat er op haar militaire identiteit Eenheid 3057. Dat is niet slechts "Nationale Garde," maar ook... Azov Regiment. De Oekraïense autoriteiten hebben Azov en de Nationale Garde 'samen laten smelten,' officieel dan, in een poging om het Nazi-imago te verhullen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten