Rusland en Oekraïne spelen hoog spel met oorlogsgeweld bij kerncentrale

Buitenlandjul 21 2022, 14:21
De twee strijdende partijen beschuldigen elkaar van allerlei zaken. De Russen beschuldigen de Oekraïners ervan woensdag twee drones te hebben ingezet om de Zaporizja-kerncentrale aan te vallen. De Oekraïners zeggen juist dat de Russen raketaanvallen uitvoeren vanaf het terrein in het zuiden van Oekraïne. Een oorlog rond een kerncentrale is een recept voor ellende. 
Oekraïne heult zich in stilzwijgen na de Russische beschuldiging dat het nucleaire complex het doelwit was van een aanval met kamikazedrones. Volgens Moskou werden er twee drones ingezet. Een daarvan is neergehaald bij het naderen van het terrein. De Russen zeggen dat de kerncentrale niet werd beschadigd. Zelenski heeft altijd ontkend dat de kerncentrales in het land inzet zijn van de strijd. In een oorlog is de waarheid de eerste die sneuvelt op het slagveld.
De Russen komen met deze beschuldiging nadat het Oekraïense nucleaire staatsbedrijf Energoatom het Russische leger vorige week ervan had beschuldigd het nucleaire complex als lanceerbasis voor beschietingen van Oekraïens gebied te gebruiken. Het staatsbedrijf beschuldigd verder de Russen ervan de toegang te hebben geëist tot de machinekamers van drie reactoren om onder andere tanks, raketsystemen en ander militair materieel te verbergen. Levensgevaarlijk om een kerncentrale als een soort raketschild te gebruiken.
‘De bezetters brengen hun materieel hier naar toe, waaronder raketsystemen, van waaruit ze de andere kant van de rivier de Dnjepr en de Nikopol-regio beschieten’, aldus de president van Energoatom op de Oekraïense tv. De situatie is volgens hem in de kerncentrale ‘extreem gespannen’. Op het terrein zouden zich zo’n vijfhonderd Russische soldaten bevinden. Gevechten bij een kerncentrale kunnen uitdraaien op een catastrofe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten