screen shot 2022 09 21 at 11

Rusland ontkent geruchten over nieuwe massale troepenmobilisatie voor Oekraïne

Buitenlandjan 07 2023, 16:00
Volgens Britse en Oekraïense inlichtingendiensten bereidt Rusland zich voor op de mobilisatie van 500.000 extra troepen. Deze 500.000 mannen zouden opgeroepen worden om in de lente en zomer van 2023 een nieuw offensief te kunnen starten in Oekraïne.
Hoewel dit indrukwekkende cijfers zijn, weerspreekt Rusland deze uitspraken. Volgens President Vladimir Poetin is een tweede mobilisatie van 500.000 mannen "zinloos" omdat er nog maar de helft van de eerder gemobiliseerde 300.000 mannen naar Oekraïne is gestuurd. Dit betekent dat er nog 150.000 mannen over zijn.
Het is moeilijk in te schatten wie de waarheid spreekt in deze zaak. De Britten en Oekraïeners hebben er belang bij dat mensen denken dat Rusland enorme aantallen soldaten stuurt naar Oekraïne, omdat dit kan worden gebruikt om de Westerse steun voor Oekraïne te vergroten. Aan de andere kant kan het voor Poetin belangrijk zijn dat mensen denken dat het aantal soldaten dat naar Oekraïne gestuurd wordt meevalt, om a) de steun voor Oekraïne te ondermijnen en b) het eigen volk niet het gevoel te geven dat er steeds meer mannen naar Oekraïne gestuurd worden, wat de steun voor de oorlog kan verminderen.
Het is dus onduidelijk wat het werkelijke aantal soldaten is dat naar Oekraïne gestuurd wordt en wat de doelen van deze mobilisatie zijn. Het is belangrijk om te blijven volgen hoe de situatie zich ontwikkelt.
Rusland heeft het aan de stok met Oekraïne omdat het land zich bedreigd voelt door de pro-Westerse houding van Oekraïne. Rusland ziet de EU als een bedreiging voor zijn eigen invloed in Oekraïne en is daarom geneigd om te reageren op deze dreiging door middel van militaire interventie en het steunen van separatistische groeperingen. Rusland is ook van mening dat Oekraïne een belangrijk deel van zijn eigen geschiedenis en cultuur is, en dat het daarom het recht heeft om te reageren op wat het ziet als een bedreiging voor zijn belangen in het land.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden
De kans dat Poetin deze oorlog snel beëindigt zonder dat hij zijn gewenste doelen bereikt heeft zijn daarom minimaal. En ja, dat betekent dat er in de lente vrijwel zeker een nieuw offensief komt van Rusland; een offensief dat de Russen kunnen uitvoeren omdat zij een schier onuitputtelijke voorraad ammunitie, materiaal én manschappen hebben. Dit in tegenstelling tot Oekraïne.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten